Het voeden van patiënten als praktijk in het AUMC - een studie over voedselverspilling
Summary
Voedselverspilling is een groot maatschappelijk en sociaal probleem en tevens een van de
grootste uitdagingen in de klimaatcrisis. In Nederlandse ziekenhuizen wordt zo’n 40% van het
voedsel weggegooid. Hoewel er maatregelen en best practices zijn onderzocht is het probleem
nog altijd aanwezig. In dit onderzoek wordt voedselverspilling in het AUMC ziekenhuis
onderzocht aan de hand van de volgende onderzoeksvraag: Hoe komt voedselverspilling naar
voren in de praktijk van het opnemen van bestellingen en portioneren van patiëntenvoeding binnen
het AUMC? Met behulp van de Social Practice Theory wordt de erkende complexiteit van
voedselverspilling uiteengezet aan de hand van de meest voorkomende maatregelen: Het bestelen bezorgsysteem, flexibele portionering en een ruimere menukeuze. Uit de resultaten blijkt dat
de uitvoering en het beleid niet op elkaar afgestemd zijn waardoor de bovengenoemde
maatregelen wel beleidsmatig doorgevoerd zijn maar in mindere mate worden uitgevoerd. De
oorzaken lijken onder andere een hoge werkdruk onder voedingsassistenten en hun relatie met
het management. Dit leidt tot voedselverspilling en vraagt om vervolgonderzoek naar de
implementatie van deze maatregelen binnen het AUMC. Verder is bevonden dat
voedselverspilling in twee groepen kan worden ingedeeld: Voedselinvestering, waarbij er bewust
wordt gekozen om voedsel weg te gooien ten behoeve van andere organisationele waardes en
voedselverbrassing waarbij een onbewuste inefficiëntie zorgt voor voedselverspilling. Deze
benadering helpt om maatregelen tegen voedselverspilling op te stellen en te evalueren die in lijn
liggen met de waardes van de organisatie om effectiviteit te garanderen.