Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorAmsterdam, N. van
dc.contributor.authorBerg, Rens van den
dc.date.accessioned2023-08-01T00:01:31Z
dc.date.available2023-08-01T00:01:31Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/44445
dc.description.abstractVoedselverspilling is een groot maatschappelijk en sociaal probleem en tevens een van de grootste uitdagingen in de klimaatcrisis. In Nederlandse ziekenhuizen wordt zo’n 40% van het voedsel weggegooid. Hoewel er maatregelen en best practices zijn onderzocht is het probleem nog altijd aanwezig. In dit onderzoek wordt voedselverspilling in het AUMC ziekenhuis onderzocht aan de hand van de volgende onderzoeksvraag: Hoe komt voedselverspilling naar voren in de praktijk van het opnemen van bestellingen en portioneren van patiëntenvoeding binnen het AUMC? Met behulp van de Social Practice Theory wordt de erkende complexiteit van voedselverspilling uiteengezet aan de hand van de meest voorkomende maatregelen: Het bestelen bezorgsysteem, flexibele portionering en een ruimere menukeuze. Uit de resultaten blijkt dat de uitvoering en het beleid niet op elkaar afgestemd zijn waardoor de bovengenoemde maatregelen wel beleidsmatig doorgevoerd zijn maar in mindere mate worden uitgevoerd. De oorzaken lijken onder andere een hoge werkdruk onder voedingsassistenten en hun relatie met het management. Dit leidt tot voedselverspilling en vraagt om vervolgonderzoek naar de implementatie van deze maatregelen binnen het AUMC. Verder is bevonden dat voedselverspilling in twee groepen kan worden ingedeeld: Voedselinvestering, waarbij er bewust wordt gekozen om voedsel weg te gooien ten behoeve van andere organisationele waardes en voedselverbrassing waarbij een onbewuste inefficiëntie zorgt voor voedselverspilling. Deze benadering helpt om maatregelen tegen voedselverspilling op te stellen en te evalueren die in lijn liggen met de waardes van de organisatie om effectiviteit te garanderen.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.language.isoNL
dc.subjectMet behulp van practice theory wordt onderzocht hoe voedselverspilling in de praktijk van het voorzien van patënten van voeding in de avondmaaltijd tot stand komt. D.m.v. observaties wordt onderzocht welke waardes, materialen en competenties een rol spelen binnen voedselverspilling.
dc.titleHet voeden van patiënten als praktijk in het AUMC - een studie over voedselverspilling
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsduurzaamheid, voedselverspilling, practice theory, observaties
dc.subject.courseuuOrganisaties, verandering en management
dc.thesis.id20578


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record