Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorCorduwener, Pepijn
dc.contributor.authorBoerstoel, Boris
dc.date.accessioned2022-07-23T00:00:45Z
dc.date.available2022-07-23T00:00:45Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/41863
dc.description.abstractHet onderlinge vertrouwen tussen politiek en burger in Nederland is aan het eroderen. In het publieke en wetenschappelijk debat is zelfs sprake van een kloof. Een diepe, haast onoverbrugbare kloof tussen politiek en burger, tussen de representatieve democratie en democratische participatie. Toch stellen sommige academici dat de kloof overbrugd kan worden door deliberatieve participatie-instrumenten in te zetten als institutionele toevoeging op het representatieve democratische systeem, om zo de democratie als geheel te versterken. Theoretische handvatten om de wisselwerking tussen deliberatieve participatie-instrumenten en de representatieve democratie te kunnen verklaren, zijn voorhanden. Echter, de empirische toetsing van deze handvatten aan de hand van historische casussen ontbreekt nog in het debat. Dit onderzoek tracht niet alleen het functioneren van nationale burgerfora in Nederland bloot te leggen, maar ook de wisselwerking tussen deliberatieve democratie en representatieve democratie te kunnen verklaren. Daartoe onderzoekt en vergelijkt dit artikel twee nationale burgerfora in Nederland: de Brede Maatschappelijke Discussie (1981-1984) en het Burgerforum Kiesstelsel (2006). De empirische toetsing en vergelijking van beide burgerfora, aan de hand van vier indicatoren, tonen grote overeenkomstigheid in hun falen en de grote rol die representatieve instituties daarin speelden. De analyse leert dat burgerfora alleen kans van slagen hebben, als representatieve instituties hun onvoorwaardelijk steun en vertrouwen uitspreken én verlenen bij de institutionele inbedding van het instrument en haar uitkomst.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.language.isoNL
dc.subjectNationale burgerfora als democratische brug over de kloof tussen politiek en burger: in theorie interessant, maar ook in praktijk? Hoog tijd voor een vergelijkend historisch onderzoek naar het functioneren van de Brede Maatschappelijke Discussie (kern)energiebeleid (1981-1984) en het Burgerforum Kiesstelsel (2006). Bijzondere aandacht gaat uit naar de wisselwerking tussen het burgerforum als deliberatief participatie-instrument en bestaande representatieve democratische instituties.
dc.titleGeen brug over de kloof. Het falen van nationale deliberatieve burgerfora in Nederland (1980-2020)
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsKloof politiek en burger; Wisselwerking deliberatieve democratie en representatieve democratie; Deliberatieve burgerfora; Representatieve democratie; Deliberatieve participatie-instrumenten; Brede Maatschappelijke Discussie; Burgerforum Kiesstelsel
dc.subject.courseuuHistory of Politics and Society
dc.thesis.id6404


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record