De invloed van dynamieken tussen leidinggevende en medewerker op innovatief werkgedrag
Summary
De maatschappij verandert door aanhoudende technologische veranderingen en innovaties.
Voor het onderwijs is het belangrijk om actueel te blijven en aansluiting te houden met nieuwe generaties leerlingen door bijvoorbeeld innovaties of vernieuwingen door te voeren en daarmee competitief en onderscheidend zijn van elkaar.
Het onderwijs is een plek waar veel sociale uitwisseling plaatsvindt en de interactie tussen werknemer en de leidinggevende is een vorm van deze uitwisseling. Leidinggevenden kunnen veel invloed hebben op het innovatief gedrag van werknemers. Binnen commerciële organisaties is dit voldoende onderzocht maar in het onderwijs is hier nog weinig onderzoek naar gedaan.
In dit onderzoek is gekeken naar de invloed van leiderschapsdynamieken op het innovatief werkgedrag van docenten. Daarbij is specifiek gekeken naar welke dynamieken tussen leidinggevende en medewerker een stimulerende of belemmerende invloed hebben op innovatief werkgedrag. Om dit te onderzoeken zijn semi-gestructureerde interviews afgenomen bij de lesgevende docenten en de leidinggevenden. Deze interviews zijn geanalyseerd volgens de gefundeerde theorie.
De resultaten laten zien dat communicatie, aansturing, ondersteuning en waardering, kennisdeling en vrijheid en autonomie het innovatief werkgedrag van medewerkers stimuleren. Een gebrek aan dezelfde begrippen belemmeren het innovatief werkgedrag. Ook is er in dit onderzoek gevonden dat een gebrek aan samenwerking tussen een leidinggevende en een medewerker innovatief werkgedrag belemmert.