Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorRaaijmakers, Q.
dc.contributor.authorBroer, D.
dc.contributor.authorSmits, E.J.J.
dc.contributor.authorVerhappen, M.M.
dc.date.accessioned2018-10-03T17:01:11Z
dc.date.available2018-10-03T17:01:11Z
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/33577
dc.description.abstractVan de jongeren tussen de 11 en 15 jaar heeft 5-16% een sociale angst. Ondanks deze percentages blijkt sociale angst jaren lang genegeerd te zijn door de maatschappij en de wetenschap. In dit onderzoek wordt onderzocht of opvoedingsstijl, pesten en gepest worden risicofactoren vormen voor het ervaren van symptomen van sociale angst. Daarnaast wordt vastgesteld wat de verbanden tussen deze variabelen zijn en of sekse mogelijk een modererend effect op deze verbanden heeft. Aan het onderzoek hebben 523 jongeren (55.8% meisjes en 44% jongens) uit het eerste of tweede jaar van HAVO (39.6%), VWO (31.7%), HAVO/VWO (23.3%) of Gymnasium (5.0%) deelgenomen. Alle participanten waren tussen de 11 en 15 jaar (M = 12.97). De participanten hebben een samengestelde vragenlijst ingevuld die de variabelen sociale angst, autoritaire opvoedingsstijl, autoritatieve opvoedingsstijl, pesten en gepest worden meet. Uit de resultaten is naar voren gekomen dat er geen verband bestaat van opvoedingsstijl, pesten en gepest worden met sociale angst. Ook blijkt sekse geen modererend effect te hebben op deze verbanden.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent373122
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleWat is het effect van opvoedingsstijl, pesten en gepest worden op sociale angst bij adolescenten in de eerste en tweede klas van HAVO, VWO en Gymnasium en wat is daarbij het verschil naar sekse?
dc.type.contentBachelor Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordssociale angst, autoritaire opvoedingsstijl, autoritatieve opvoedingsstijl, pesten en gepest worden, sekseverschillen
dc.subject.courseuuPedagogische Wetenschappen


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record