Wederzijdse afhankelijkheid van Kamerleden en lobbyisten: Een onderscheid tussen informeren en beïnvloeden binnen de politieke besluitvorming
Summary
Dit onderzoek houdt zich bezig met de wederzijds afhankelijke relatie van Kamerleden en lobbyisten. Wederzijds afhankelijk in de zin van het halen van informatie door het Kamerlid en het brengen van informatie door de lobbyist. Deze relatie is afhankelijk van een aantal factoren voor zowel Kamerleden als lobbyisten. Door middel van veertien semigestructureerde interviews met zeven Kamerleden en zeven lobbyisten wordt er door middel van een analyse gekeken naar de rolopvatting van Kamerleden, representatie en of de partij in de oppositie of in de coalitie zit. Bij lobbyisten wordt er gekeken naar het type, de organisatie waar de lobbyist voor werkt, het belang dat hij dient en de mate van macht die hij bezit.
Of een Kamerlid acteert als lasthebber of gemachtigde is van invloed voor de manier waarop er met een lobbyist en zijn informatie omgegaan wordt. Daarnaast hebben de portefeuille en ervaring van het Kamerlid invloed voor de relatie met de lobbyist. Hierbij is het type belang (algemeen of eigen) van de lobbyist bepalend voor de houding van een Kamerlid. Het beroep lobbyist is onderhevig aan een transformatie, waarbij er steeds meer nadruk komt te liggen op strategie, gedegen informatie en professionaliteit. De relatie tussen Kamerleden en lobbyisten is van toegevoegde waarde voor de democratie, mits er bij Kamerleden bewustzijn heerst over wat lobbyen inhoudt. Op het gebied van transparantie valt er nog terrein te winnen. De beroepsgroep van lobbyisten staat nog in de kinderschoenen, maar zou in de toekomst meer en meer institutioneel verankerd kunnen worden inclusief opleidingsprogramma en waakhondfunctie.