De vicieuze cirkel van victim blaming en slut shaming
Summary
Dit onderzoek richt zich op het discours verkrachtingscultuur in Nederland. Daarmee beantwoordt het volgende vraag: Hoe is het discours van verkrachtingscultuur in Nederland zichtbaar en hoe is dit discours aanwezig in de recente media controverses? De eerste controverse die is geanalyseerd betreft een interview van Patricia Paay. In februari 2017 zijn er twee sekstapes van Paay verspreid via de website Dumpert. Paay werd met de beelden gechanteerd. Bij het televisieprogramma Jinek geeft zij voor het eerst een interview over de situatie. Jinek, de presentatrice, is een uitgesproken feminist en interviewt Paay. Ondanks haar eigen positie als feminist is zij toch schuldig aan een van de aspecten van een verkrachtingscultuur: victim blaming.
De tweede controverse is rondom een video die Milou Deelen in maart heeft gemaakt. Hierin zet zij het probleem van slut shaming in de schijnwerper. Het televisieprogramma RTL Late Night wordt geanalyseerd. Ondanks dat deze zich uitspreekt tegen slut shaming en dit als onterecht en onjuist bestempeld, sluimeren andere aspecten van een verkrachtingscultuur door. Er wordt niet een oplossing besproken en door verschillende gasten wordt slut shaming als onvermijdelijk gezien.
Er zal blijken dat de verkrachtingscultuur dieper geworteld is in de Nederlandse maatschappij dan op het eerste gezicht lijkt. Ondanks dat er in de laatste maanden meer media-aandacht is geweest voor aspecten zoals slut shaming of vrouwonvriendelijke leuzen, blijven de discussies aan het oppervlak. Een verkrachtingscultuur blijft zodoende voort bestaan.