Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorSchlichting, L.
dc.contributor.advisorHenrichs, L.F.
dc.contributor.authorDiggele, D.G. van
dc.date.accessioned2015-05-01T17:01:18Z
dc.date.available2015-05-01T17:01:18Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/19793
dc.description.abstractHet doel van de huidige studie was om te onderzoeken of de taal- en luistertraining ‘Versjes in de klas’ effect heeft op de receptieve woordenschat en het verbaal werkgeheugen met weinig executieve controle bij kinderen uit groep 1 en 2 van de basisschool na een interventie van 14 weken. De steekproef bevatte 270 Nederlandse kinderen. De groepen zijn random ingedeeld in een experimentele groep (n=128) en een controlegroep (n=142). Beide groepen zijn voor en na de interventie getest op de receptieve woordenschat en het verbaal werkgeheugen met weinig executieve controle. De experimentele groep ontving gedurende 14 weken een taal- en luistertraining van de leerkracht. Aan de hand van de variantie-analyse voor herhaalde metingen (ANOVA) bleek dat de experimentele groep niet significant was verbeterd ten opzichte van de controlegroep op de taken die de receptieve woordenschat en het verbaal werkgeheugen met weinig executieve controle meten. Er werd alleen een significante verbetering gevonden op de taak receptieve woordenschat van de vijfjarigen uit de experimentele groep in vergelijking tot de vijfjarigen uit de controlegroep (p= 0.061). Er kan worden geconcludeerd dat de taal- en luistertraining alleen een effect heeft op de receptieve woordenschat van vijfjarigen na een interventie van 14 weken.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent1265408
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleVersjes, de receptieve woordenschat en het werkgeheugen van kleuters. Een onderzoek naar de effectiviteit van een taal- en luistertraining.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordstaal- en luistertraining, rijmen, receptieve woordenschat, verbaal werkgeheugen, receptieve woordenschat.
dc.subject.courseuuOrthopedagogiek


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record