De zoutindustrie hetzelfde, maar toch anders. De Nederlandse zoutindustrie in het Interbellum
Summary
Op 17 maart 1919 werd er voor het eerst in Nederland voor commerciële doeleinden zout uit de bodem gewonnen. Dit was tweeëndertig jaar na de ontdekking van zout in de bodem bij Twente. In 1919 werd het zout gewonnen in Boekel, door de één jaar eerder opgerichte Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie (KNZ). De oprichting van de KNZ veranderde de zoutindustrie drastisch. Kleine bedrijven verloren hun bestaansrecht en veranderden van producent in grossier. Grote bedrijven ondervonden hevige concurrentie van de nieuwe speler op de markt. Tot dat moment waren alle zoutziederijen, fabrieken waar zout werd geproduceerd, verenigd in de zoutconventie, ook wel het zoutkartel genoemd. In deze studie werd onderzocht in hoeverre zoutindustrie aansloot bij de Nederlandse economie in het Interbellum. De aard, marktorganisatie en bedrijfscultuur spelen hierin een belangrijke rol.