Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorSluyterman, K.E.
dc.contributor.authorPijl, P.M.
dc.date.accessioned2013-09-06T17:00:59Z
dc.date.available2013-09-06
dc.date.available2013-09-06T17:00:59Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/14583
dc.description.abstractOp 17 maart 1919 werd er voor het eerst in Nederland voor commerciële doeleinden zout uit de bodem gewonnen. Dit was tweeëndertig jaar na de ontdekking van zout in de bodem bij Twente. In 1919 werd het zout gewonnen in Boekel, door de één jaar eerder opgerichte Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie (KNZ). De oprichting van de KNZ veranderde de zoutindustrie drastisch. Kleine bedrijven verloren hun bestaansrecht en veranderden van producent in grossier. Grote bedrijven ondervonden hevige concurrentie van de nieuwe speler op de markt. Tot dat moment waren alle zoutziederijen, fabrieken waar zout werd geproduceerd, verenigd in de zoutconventie, ook wel het zoutkartel genoemd. In deze studie werd onderzocht in hoeverre zoutindustrie aansloot bij de Nederlandse economie in het Interbellum. De aard, marktorganisatie en bedrijfscultuur spelen hierin een belangrijke rol.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent708660 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleDe zoutindustrie hetzelfde, maar toch anders. De Nederlandse zoutindustrie in het Interbellum
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsZoutindustrie, Varaties of Capitalism, Nederlandse bedrijfsleven in het Interbellum, kartelvorming, marktorganisatie, bedrijfscultuur, zout, sector, bedrijfstak
dc.subject.courseuuPolitiek en maatschappij in historisch perspectief


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record