View Item 
        •   Utrecht University Student Theses Repository Home
        • UU Theses Repository
        • Theses
        • View Item
        •   Utrecht University Student Theses Repository Home
        • UU Theses Repository
        • Theses
        • View Item
        JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

        Browse

        All of UU Student Theses RepositoryBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

        Kloosters, heiligen en geweld: Perspectief op de rol van geweld voor de kloostergemeenschap van Conques rond het jaar 1000

        Thumbnail
        View/Open
        WvanEssen_Kloosters-heiligen-en-geweld_Perspectief-op-de-rol-van-geweld-voor-de-kloostergemeenschap-van-Conques-rond-het-jaar-1000.pdf (281.7Kb)
        Publication date
        2013
        Author
        Essen, W. van
        Metadata
        Show full item record
        Summary
        In de scriptie wordt betoogd dat geweld voor de kloostergemeenschap van Conques aan het einde van de tiende eeuw een grotere rol speelde dan in het verleden vaak werd aangenomen voor kloosters in deze periode. Het klooster van Conques kon beschikken over een gevuld arsenaal van spirituele en fysieke wapens. De retoriek van collecties wonderverhalen, zoals het Liber Miraculorum Sancte Fidis, geschreven door Bernard van Angers, had als doel vijanden van het klooster te waarschuwen voor de gewelddadige wraak van de beschermheilige van het klooster bij conflicten. Het klooster was echter ook in staat materiële wapens in te zetten. Gewapende mannen (milites) waren in staat om de belangen van het klooster te verdedigen met het zwaard. In alle gevallen was de rol van St. Foy als beschermheilige van de gemeenschap cruciaal: ze legitimeerde materieel geweld, inclusief dat van de gewapende monnik Gimon en beschermde door middel van haar wonderen de belangen van de gemeenschap. Het klooster van Conques en St. Foy hadden een wederzijdse afhankelijkheidsrelatie: de heilige maakte aanspraak op verering en in ruil daarvoor diende ze de belangen van het klooster te beschermen. Als de heilige in haar taak tekort schoot, kon ze door middel van geweld op haar plicht worden gewezen.
        URI
        https://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/13053
        Collections
        • Theses
        Utrecht university logo