Onderweg naar nationale politie?! Een reconstructie van de besluit- en beleidsvorming in de periode 1993-2010 over het politiebestel in Nederland
Summary
‘Onderweg naar nationale politie?!’ is de uitkomst van kwalitatief onderzoek naar de ontwikkeling van het politiebestel en de politieorganisatie in Nederland in de periode 1993-2010. Naast dat de ontwikkeling richting een nationale politie getypeerd kan worden als incrementeel proces, hebben (strategische en politieke) coalities, framing, politiek momentum en tijdsgeest een bepalende rol gespeeld bij het besluit van het kabinet Rutte eind 2010 over te gaan tot een nationale politie. Uit het onderzoek blijkt tevens dat niet de politie zelf bepalend is geweest voor wat betreft keuzes voor het politiebestel, maar tal van andere (politieke) actoren. Daarnaast is de discussie over de politieorganisatie de afgelopen jaren gedomineerd door structuurvraagstukken en ging deze slechts beperkt over de functie van de politie en geenszins over de organisatiecultuur van de politieorganisatie.
Naast een empirische analyse, op basis van een twintigtal interviews en een documentanalyse, zijn de organisatieveranderingen van het politiebestel geanalyseerd tegen de achtergrond van een theoretisch kader over beleidsveranderingen en besluitvormingstrajecten, bestaande uit onder andere het Advocacy Coalition Framework (Sabatier).