De drankvoorkeur van Romeinse soldaten in de vroege Keizertijd. Een archeologische analyse van drie nederzettingen in Germania Inferior.
Summary
Het doel van dit onderzoek is het testen van een nieuwe methode voor het achterhalen van groepsidentiteiten van groepen Romeinse soldaten in de vroege Keizertijd in Germania Inferior. De theorie van Shmuel N. Eisenstadt wordt gebruikt om te beredeneren dat gewoontes een belangrijke rol spelen in het vormen van groepsidentiteiten. Uit de literatuur blijken eten en drinken cruciale gewoontes te zijn. Wijn en bier zijn twee populaire dranken die waarschijnlijk aanwezig waren in de kampementen die onderzocht zijn in dit onderzoek. Dat wijn aanwezig was blijkt uit resten van transportamfora’s die alleen gebruikt werden voor het vervoer van wijn. Ook is belangrijk op te merken dat wijn altijd geïmporteerd moest worden aangezien druiven niet verbouwd konden worden in Germania Inferior. Bier kon niet ver getransporteerd worden door de beperkte houdbaarheid van de drank tijdens de Romeinse Keizertijd. Brouwerijen moesten dus in de nabije omgeving aanwezig zijn om bier te kunnen drinken. Met de drankvoorkeur, bevestigd door archeologische vondsten, probeer ik groepsidentiteiten te kunnen bevestigen voor bepaalde groepen Romeinse soldaten die aan de Neder-Germaanse Limes gelegerd waren. Ik raad verder onderzoek naar resten van brouwerijen en drankvoorkeur aan de hand van bekers aan om meer bewijs te verzamelen.