Cyprus en het Frankrijk Probleem: De Franse Positie Aangaande Toetreding van Cyprus tot de Europese Unie als een Verdeeld Eiland. (1995-2002)
Summary
De Europese Unie (EU) besloot in 1995 tot de opening van de toetredingsonderhandelingen met Cyprus. Het eiland Cyprus was op dat moment nog altijd verdeeld tussen de Turks en Grieks Cyprioten; een situatie bekend als het Cyprus Probleem. Tegelijkertijd met dit besluit poogde de EU ook de betrekkingen met Turkije te verbeteren, wat volgens de EU zou bijdragen aan het oplossen van het Cyprus Probleem. Verbetering van de situatie rondom het Cyprus Probleem leek na het besluit echter verder weg dan dichterbij gekomen.
De toetreding van een verdeeld Cyprus zou de EU ingewikkelde juridische problemen geven en een betwiste grens in het oosten. Frankrijk toonde zich van alle lidstaten het felst tegen de toetreding van een verdeeld Cyprus, daarin gesteund door onder meer Duitsland, Italië en Nederland.
In 2004 trad Cyprus toch als verdeeld eiland toe. Door Griekse steun aan de kandidatuur van Cyprus voor en tijdens de Europese Raad van Helsinki in 1999 werd volgens de Fransen voorkomen dat een oplossing van het Cyprus Probleem als toetredingsvoorwaarde werd gesteld. Na de Raad van Helsinki was het vooral de positieve houding van de Republiek van Cyprus en de negatieve houding van de Turkse Republiek van Noord Cyprus (TRNC) die ervoor zorgden dat de toetreding van de Republiek van Cyprus door Frankrijk werd goedgekeurd.