De weg van professional naar kenniswerker; Een kwalitatief explorerend evaluatieonderzoek naar de kennistransfer bij postinitieel onderwijs.
Summary
Dit onderzoek geeft de ervaringen van professionals met de transfer van kennis weer in evaluatie op het postinitieel onderwijs, dat zij gevolgd hebben aan de Utrechte School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschappen( de USBO ) van de Universiteit Utrecht rond het jaar 2005. In het vooronderzoek voorafgaand aan de diepte-interviews die met deze cursisten gehouden zijn, heeft er een documentanalyse van de brochures van de verschillende masterprogramma’s plaatsgevonden en zijn de cursusleiders geïnterviewd.
Ook is er in de literatuur onderzoek gedaan naar de publieke en de private professional (Noordegraaf, 2004). Daarnaast zijn er diverse vormen van leren en hun onderlinge verhoudingen in organisaties behandeld (Argyris, 1993; Meulen, van, de, 2009; Nanaka en Takeuchi, 1995; Simons en Bolhuis, 1999; Weggeman, 2000; Argyrs, 1996; Gurchom,1999; Karsten, 2000). Ook is het evaluatie model van Kirkpatrick (1993) geanalyseerd, bekritiseerd en aangevuld met de contextuele aspecten organisatieklimaat en organisatiecultuur (Tracey et al., 1995). Deze literatuur is samengevat in een frame van externe en interne factoren en individuele en organisatieprocessen.
In veel van de resultaten weerklinken de theoretische inzichten. Zo is er een verscheidenheid aan leerstijlen en klimaten, die doorwerken in de evaluatie op het programma en de inhoud van de opleidingen. Veel externe factoren, zoals nieuwe wet- regelgeving, opkomende technologieën, nieuwe internationale verhoudingen, die genoemd worden in de literatuur vormen ook belemmeringen voor de cursisten, maar deze bieden ook kansen in nieuw beleid, initiatieven, nieuwe werkvormen, standaarden en mogelijkheden voor communicatie. Naar deze transfer van kennis is nog veel meer onderzoek mogelijk en in veel van de organisaties is nog een lange weg te gaan.