Academisch taalgebruik van leerkrachten en leerlingen van groep 1-2 van het basisonderwijs: Wetenschappelijk redeneren over luchtdruk
Summary
Doel
Deze thesis richt zich op academisch taalgebruik van leerkrachten en leerlingen van groep 1/2, met name of de zogenaamde talentenkrachttaak [TK-taak] academische taal uitlokt en of er sprake is van een samenhang tussen het academisch taalgebruik van leerkracht en leerling. Het doel is een beeld krijgen van de mate van academisch taalgebruik door de leerkracht en de leerling bij de twee verschillende taken.
Methode
Het onderzoek werd gedaan onder 20 leerkrachten en 70 leerlingen van groep 1/2. Er zijn opnamen gemaakt tijdens twee soorten taken. Één reguliere taak, Knexx, en één taak met luchtdruk, de TK-taak. De opnamen werden getranscribeerd en gecodeerd, een frequentieverdeling werd gemaakt en analyses werden uitgevoerd met de ANOVA herhaalde metingen binnen variabelen en de Pearson correlatie test.
Resultaten
Er werden verschillen gevonden in de mate van gebruik van bepaalde taalhandelingen, die samenhangen met wetenschappelijke taal, tijdens de verschillende taken, zowel voor de leerkracht als de leerling. Daarnaast wordt tijdens de TK-taak meer gebruik gemaakt van academische taal door leerkrachten, maar niet door leerlingen. Tevens werd een samenhang gevonden tussen het academisch taalgebruik van de leerkracht en de leerling. Leerkrachten gebruiken daarnaast meer sturende taalhandelingen en de leerlingen meer bewerende taalhandelingen.
Conclusie
Aan de hand van de resultaten van het onderzoek wordt geconcludeerd dat er sprake is van een indirecte invloed van de TK-taak op het academisch taalgebruik van de leerling, gemedieerd door de leerkracht. De leerkracht moet de leerling in staat stellen om een standpunt in te nemen en wetenschappelijk te redeneren.