Het Nieuwe Werken: Het einde voor of het einde van je privéleven?
Summary
Dit interpretatieve onderzoek is gericht op de gevolgen van de implementatie van telewerken met een virtueel kantoor. Specifiek de gevolgen van de implementatie van het telewerkprogramma Het Nieuwe Werken voor medewerkers van SNS REAAL.
Uit de wetenschappelijke literatuur komt naar voren dat er drie mogelijke gevolgen zijn van de implementatie van telewerken (met een virtueel kantoor) en andere vormen van werk-privébeleid; medewerkers kunnen zowel gebaat, benadeeld, als noch gebaat en noch benadeeld zijn. Dit onderzoek bevestigt het bestaan van deze mogelijke gevolgen. Het zelfstandig handelen van de medewerker blijkt uiteindelijk het meest bepalend te zijn voor de betekenis die Het Nieuwe Werken van de medewerker krijgt.
Medewerkers die aangeven gebaat te zijn bij Het Nieuwe Werken weten de mogelijkheden van Het Nieuwe Werken bewust te omarmen op de momenten dat de medewerker daar behoefte aan heeft. Via grensbewaking en het vasthouden aan het oorspronkelijke idee van Het Nieuwe Werken zorgen zij ervoor dat de norm binnen de organisatie en hun flexibiliteit naar het werkdomein niet ongewenst ten koste gaat van hun behoefte als privépersoon.
Echter, blijkt dat wanneer de medewerker niet bewust, maar juist flexibel omgaat met de mogelijkheden van Het Nieuwe Werken de bestaande normen binnen de organisatiecultuur en de verleiding om meer te gaan werken de medewerker verhindert om gebaat te zijn bij Het Nieuwe Werken.