Spoedposten Zuidoost Brabant: een project ontrafeld. Een kwalitatief, interpretatief onderzoek naar de betekenisgeving van betrokken actoren aan het project Spoedposten Zuidoost Brabant
Summary
Deze scriptie is een kwalitatief, interpretatief onderzoek naar het project Spoedposten in de regio Zuidoost Brabant, waaraan de Centrale Huisartsenpost Zuidoost Brabant, het Catharina-ziekenhuis, het Elkerliek ziekenhuis en het St. Anna Ziekenhuis hebben deelgenomen. De centrale onderzoeksvraag luidt: “Welke betekenis geven betrokken actoren aan het project Spoedposten Zuidoost Brabant?
Kijkend naar de theoretische thema’s en de dwarsverbanden die gelegd zijn in de discussie, sluit het project Spoedposten goed aan bij de theorie. Over het geheel genomen is in het project Spoedposten de ontwerpstrategie toegepast. Binnen de verschillende fases is met gevoel voor de situatie gevarieerd met ontwerpen en ontwikkelen. Het hele proces is daarmee binnen afzienbare tijd tot stand gekomen met een hoge kwaliteit en betrokkenheid. De betrokken actoren hebben het Project Spoedposten Zuidoost Brabant, als proces, overwegend positief ervaren. Als concept zien respondenten de Spoedpost als een positieve ontwikkeling voor de acute zorg. Volgens respondenten wijken de Spoedposten weinig af van het model dat in theorie bedacht is en voldoet het resultaat van de Spoedposten in de praktijk. De gestelde doelstellingen lijken behaald te gaan worden. De succesfactoren volgens de respondenten blijkt een heel goed concept met win-win situaties voor alle participerende partijen, een goede relatie tussen sleutelfiguren en de tegemoetkoming van de zorgverzekeraars. Ook blijken de HAGRO-rondes (Huisartsengroep), het beslisdocument en het handboek Spoedposten belangrijke factoren geweest voor het slagen van het project.
Het zijn gemiste kansen geweest dat tijdens het project Spoedposten bepaalde externe actoren niet meer betrokken zijn, dat werkgroepen te abrupt zijn afgesloten en dat er weinig aandacht is geweest voor het openen van de Spoedposten. De borging van het project Spoedposten heeft nog niet voldoende plaatsgevonden. Onderling vertrouwen tussen de partijen blijkt van invloed op de onderlinge machtsbalans en voor het voortbestaan van de Spoedposten in Zuidoost Brabant.