Projectonderwijs op het Anna van Rijn College; vakoverschrijdend projectonderwijs als vorm van samenwerkend leren, kansen en valkuilen?
Summary
Onderzoek naar vakoverstijgend projectonderwijs als een activerende vorm van samenwerkend leren op het Anna van Rijn College. Evenals op veel andere scholen in Nederland is ook binnen het Anna van Rijn College, in het kader van onderwijsvernieuwingen, de laatste jaren een verschuiving te zien van docent-gestuurd onderwijs naar een (meer) leerling-gestuurd onderwijs, waarbij het "leren leren" van de leerling centraal is komen te staan. Door middel van activerende didactiek, verscheidenheid in werkvormen (o.a. vakoverstijgende projecten) en samenwerkend leren worden leerlingen, in samenhang met docenten en mentoren gestimuleerd hun eigen leerproces vorm te geven, waarbij recht gedaan wordt aan de verschillen tussen leerlingen.
Eén van de beleidspunten binnen de visie van het Anna van Rijn om het "leren leren" van de leerlingen te bevorderen, is te kijken naar doorlopende (vaardigheden) leerlijnen. Door middel van doorlopende (vaardigheden) leerlijnen wordt geprobeerd de leerlingen stapsgewijs voor te bereiden op het zelfstandig kunnen leren in de bovenbouw. Daarbij wordt waar mogelijk aangesloten op datgene wat de leerlingen al kunnen en kennen op de basisschool. Hiermee wordt begonnen in de brugklas in de vorm van kleine (vakoverstijgende) projecten en wordt dit in de tweede en de derde klas verder uitgebreid. Uiteindelijk moet dat in de bovenbouw leiden tot het “zelfstandig” kunnen maken van PO ‟s en/ of profielwerkstuk.
In dit PGO wordt gekeken hoe projectonderwijs als een activerende vorm van samenwerkend leren kan bijdragen tot het aanleren van deze vaardigheden, welke kansen en valkuilen daarbij voordoen en in hoeverre de visie het Anna van Rijn College, met betrekking tot doorlopende leerlijnen aansluit op de theorie van het samenwerkend leren.