Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorSmit, Martijn
dc.contributor.authorSpierings, Tilly
dc.date.accessioned2022-02-24T00:00:30Z
dc.date.available2022-02-24T00:00:30Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/522
dc.description.abstractDe woon-werkcampus heeft zijn wortels in het oude bedrijfsdorp. In dit onderzoek stellen we voor om een woon-werkcampus voor mbo-starters in de Techniek en Gebouwde Omgeving (TGO) op te richten. In de techniek is dermate weinig in- en uitstroom in de opleidingen, dat initiatieven die vooruitzichten van een carrière in de techniek aantrekkelijker maken, hard nodig zijn. Nederland bevindt zich daarnaast opnieuw in een periode van woningtekorten. Publiek en privaat kapitaal in het begin van de 20ste eeuw was ontoereikend voor benodigde structuren in de regio voor bedrijven om te kunnen groeien en bloeien, wat er toe leidde dat ondernemers het heft in eigen hand namen. Binnen de opkomst van organische en spontane planningsvormen (Buitelaar & Van der Krabben, 2017) waarbij bottom-up initiatieven de sleutel zijn, is er wellicht opnieuw ruimte voor dit type sociaal ondernemer. Elementen van het bedrijfsdorp, zoals werken op fiets- of loopafstand van de woning, passen daarnaast goed in de duurzame speerpunten die we in de maatschappij nastreven. Het betreft een kwalitatief onderzoek, waarbij de resultaten zijn verwerkt in een stakeholderanalyse (paragraaf 5.1.) en een mental map analyse (paragraaf 5.2.). De motieven en belangen van de participanten zijn in beeld gebracht. Het leidt tot een divers palet aan voorkeuren door gemeentes, bedrijven en ondernemersverenigingen. Het draagvlak is verkend aan de hand van personeelssamenstelling, werkzaamheden, beeld van de woonsituatie van werknemers, verkenning van huisvestingsmogelijkheden en obstakels, in de resultaten (H4). Participanten zien vooral het potentieel indien het gaat over het belang voor de TGO sector en het maatschappelijk belang. Er zijn daarnaast ook participanten die de geconcentreerde woonvorm als enige oplossing zien om het volume te krijgen om de opgave in energietransitie, bouw en implementatie van duurzame technologieën aan te kunnen. Factoren die bevorderend en afremmend werken zijn in het draagvlakmodel opgenomen (paragraaf 5.3.). Dit model is een indicatie voor het verloop van draagvlak.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.language.isoNL
dc.subjectHet onderzoek is oplossingsgericht en belicht actuele problemen als huisvestingsproblematiek en arbeidsmarktkrapte in de techniek. In het klassieke bedrijfsdorp kon de combinatie van wonen en werken worden gevonden. Op basis van dit gedachtegoed is bij casussen in provincie Utrecht onderzocht of er draagvlak is onder bedrijven en gemeentes om zich te oriënteren op het ontwikkelen van een woon-werkcampus.
dc.titleMbo-starters boeien en binden met een woning
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsBedrijfsdorp; mbo-starters; huisvestingsproblematiek; woningtekort; draagvlak; sociaal ondernemerschap; wonen; werken; organische planning; provincie utrecht; kwalitatief onderzoek; economische geografie; mental map; baan en huis
dc.subject.courseuuHuman Geography
dc.thesis.id2440


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record