Onderzoek naar de spanningsvelden en dilemma's rondom de verduurzaming van palmolie
Summary
Deze bachelorthesis gaat over de problematiek rondom palmolie. Palmolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit de vruchten van de oliepalm. In 60 tot 70 procent van de Nederlandse producten die in zakjes, pakjes of blikjes verwerkt zijn wordt palmolie gebruikt (WNF, 2009a). Palmolie is terug te vinden in zeer uiteenlopende producten zoals margarine, frituurolie, chocola en chips, ook wordt deze olie gebruikt voor de productie van zeep en als brandstof voor het opwekken van de zogeheten groene stroom (Corley, 2003). Rondom het product palmolie bestaan veel dilemma's en spanningsvelden. Palmolie is een belangrijk economisch product maar tegelijkertijd is palmolie niet goed voor het milieu. Daarnaast wordt de kloof tussen rijke en arme mensen in de wereld alleen maar groter door de productie van palmolie. Sinds 2004 is de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO) opgericht, voor de verduurzaming van palmolie. Duurzame palmolie is echter nog steeds schaars. In dit onderzoek zullen de verschillende kanten en spanningsvelden rondom de verduurzaming van palmolie in kaart worden gebracht. De hoofdvraag van het onderzoek luidt dan ook als volgt: “Welke dilemma's en spanningsvelden bestaan er rondom de verduurzaming van palmolie?