Een schone darm, een succesvolle coloscopie
Summary
Een correcte darmvoorbereiding is cruciaal voor een succesvolle coloscopie. Hoewel patiënten voorafgaande aan dit onderzoek informatie ontvangen over de voorbereiding, wordt deze niet altijd goed opgevolgd. Preoperatieve patiëntinformatie speelt hierbij een belangrijke rol en vraagt om optimalisatie om de voorbereiding beter te laten verlopen. Voor dit onderzoek is een integratiecirkel ontworpen, waarbij een functionele analyse en interviews worden uitgevoerd, met design-thinking als leidend denkkader. Hierbij worden patiënten actief betrokken.
Uit de interviews blijkt dat patiënten een negatieve ervaring hebben met de darmvoorbereiding, zoals de onaangename smaak van het laxeermiddel. Ze waarderen informatieoverdracht via een folder, vooral in combinatie met een gesprek met een zorgverlener. Tegelijkertijd signaleren zij verschillende barrières in de huidige folder van het UMC Utrecht: de folder is generiek, daardoor te lang en bevat overbodige informatie voor de meeste patiënten. Ook wordt het belang van het onderzoek niet genoeg benadrukt en is onduidelijk wie te contacteren bij problemen. Ook bevat de tekst onduidelijkheden en tekstuele problemen. De functionele analyse toont aan dat er met de twee teksten verschillende doelgroepen aan worden gesproken, wat leidt tot overlap en een onduidelijke verdeling van de onderwerpen. Ook wordt het belang van de juiste voorbereiding niet genoeg benadrukt en biedt de informatie weinig ondersteuning voor patiënten.
Op basis van de bevindingen kan worden geconcludeerd dat een optimale patiëntenfolder van de coloscopie doelgroepgericht, helder en activerend moet zijn. Het is hierbij belangrijk om de negatieve ervaringen van patiënten te erkennen en hen te ondersteunen, bijvoorbeeld via een gesprek met een zorgverlener. Ook moet de tekst begrijpelijk en duidelijk zijn. Ten slotte wordt aanbevolen om patiënten te betrekken bij het beoordelen van patiëntenfolders, omdat zij inzicht geven in barrières die een correcte darmvoorbereiding in de weg kunnen staan