“Je bent pas echt religieus wanneer je ervoor kiest”: Hoe niet-religieuze jongeren zich verhouden tot de religieuze ander nadat zij op uitwisseling zijn geweest in Zuid-Amerika.
Summary
Deze scriptie onderzoekt de houding van niet-religieuze Nederlanders die op uitwisseling zijn geweest tegenover religieuze mensen in hun gastland en in Nederland. Er bestaat al onderzoek naar religieuze jongeren in Nederland en naar de overeenkomsten en verschillen tussen Nederlandse jongeren met verschillende religies. Er is echter nog weinig onderzoek gedaan naar de houding van niet-religieuze Nederlandse jongeren naar religieuze mensen. Dit onderzoek doet een poging deze houding aan het licht te brengen door jongeren te bestuderen die een periode in een Zuid-Amerikaans land hebben gewoond waarbij zij religie op een andere manier hebben ervaren dan in Nederland. Deze niet-religieuze jongeren doen een poging om de niet-religieuze ander te begrijpen, maar zien hen toch vooral als religieus omdat dat deel is van hun achterlopende cultuur. Ze zien hun gastland als veel religieuzer dan Nederland, maar vinden religieuze Nederlanders veel authentieker religieus dan de religieuze mensen in dat gastland. Nederlandse religieuzen hebben volgens hen namelijk bewust gekozen voor die religie. Dit lijkt voort te komen uit een protestant bias waardoor religie voor hen vooral te maken heeft met geloven.
Collections
Related items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
Nisannu Akitu; een feest, een ontwikkeling, een historie. Religieuze beleving beïnvloed door historische, religieuze en sociale ontwikkelingen in het oude Mesopotamië.
Drost, R.N. (2009)Nisannu Akitu ontstond gedurende de eerste fase van het religieus denken in het oude Mesopotamië. Overleven en het bedrijven van landbouw stonden hoog op de agenda. Om vat te krijgen op de wereld waarin men leefde en waarvan ... -
Religieuze geschillen: Religieuze tolerantie onder de VOC op het eiland Ambon in de zeventiende eeuw
Broekman, E.R. (2018)In dit essay zal onderzoek gedaan worden naar de tolerantie van de VOC en haar functionarissen ten opzichte van het katholieke en islamitische geloof op het eiland Ambon in de zeventiende eeuw. Er is al veel onderzoek ...