Eén gebeurtenis, meerdere perspectieven: een ontwerponderzoek naar multiperspectiviteit in de klas aan de hand van de Indiase opstand van 1857 in de Historische Context van het Britse Rijk
Summary
Deze scriptie is een verslaglegging van een ontwerponderzoek naar multiperspectiviteit in de lespraktijk. Multiperspectiviteit is het bekijken en analyseren van historische objecten en actoren en hun standplaats vanuit meerdere perspectieven met standplaatsgebondenheid, zowel in het verleden als het heden, en is daarmee onderdeel van historisch redeneren. Uit de literatuur, eigen ervaring en vooronderzoek wordt duidelijk dat veel docenten multiperspectiviteit graag wel willen toepassen, maar dit lastig vinden omdat het erg contextueel gebonden is aan klas, leerniveau, onderwerp en voorkennis. Het doel van deze scriptie is dan ook om ontwerpcriteria op te stellen en een voorbeeld van een opdracht en les te ontwerpen die docenten zelf kunnen gebruiken in hun les.
Het theoretisch kader bevat uitleg over multiperspectiviteit, de toepassing ervan in de praktijk en door de jaren heen en hoe de lespraktijk er volgens de literatuur uitziet. Ook worden de voor- en nadelen en benoemd en wordt het belang van multiperspectiviteit voor de burgerschapsopdracht vanuit de overheid verduidelijkt. Hieruit komen vier ontwerpcriteria en wordt een opdracht ontworpen rond de Historische Context van het Britse Rijk, en dan voornamelijk India.
Het ontwerponderzoek bevat verder drie onderzoekscycli waaruit een uiteindelijke opdracht en les is ontworpen. Hieruit blijkt dat leerlingen niet altijd bekend zijn met de concepten van multiperspectiviteit en standplaatsgebondenheid en dat dit soms lastig voor leerlingen is, maar dat deze met een goed voorbeeld, begeleide inoefening en klassikale nabespreking al snel worden begrepen door leerlingen. In de discussie en analyse wordt besproken wat beperkingen zijn van het onderzoek en worden er suggesties gedaan voor vervolgonderzoek.