The relation between renal dysfunction and left ventricular diastolic dysfunction in men and women is driven by age.
Summary
Deze studie onderzoekt de relatie tussen nierfunctiestoornissen en linkerventrikel diastolische disfunctie (LVDD), een aandoening die kan leiden tot hartfalen met een behouden ejectiefractie (HFpEF). Nierfunctiestoornissen zijn vaak aanwezig bij patiënten met HFpEF en worden in verband gebracht met een hoger risico op sterfte. Omdat de behandelingsopties voor HFpEF beperkt zijn, is het belangrijk om risicofactoren vroegtijdig te identificeren, waaronder LVDD. Eerdere studies hebben wisselende resultaten opgeleverd over de relatie tussen nierproblemen en LVDD. Daarom richtte deze studie zich op het onderzoeken van verschillende markers van nierfunctie, zoals creatinine, cystatine-C en geschatte glomerulaire filtratiesnelheid (eGFR), en hun verband met LVDD bij patiënten die naar een polikliniek cardiologie waren verwezen voor een diagnostische beoordeling van het hart.
De studiepopulatie bestond uit patiënten van 45 jaar en ouder, waarbij de nierfunctie werd beoordeeld met behulp van eGFR, zowel gebaseerd op creatinine (eGFRscr) als een combinatie van creatinine en cystatine-C (eGFRcys). LVDD werd gediagnosticeerd door een panel van experts op basis van echocardiografische parameters en bloedonderzoek. De resultaten toonden aan dat nierfunctiestoornissen vaker voorkwamen bij oudere patiënten en dat hogere cystatine-C-niveaus en lagere eGFR-niveaus in de univariabele analyse geassocieerd waren met LVDD. Echter, na correctie voor leeftijd was er geen significante relatie meer tussen nierfunctiestoornissen en LVDD.
De bevindingen suggereren dat leeftijd een belangrijke factor is in de relatie tussen nierfunctiestoornissen en LVDD, en dat er geen onafhankelijk verband is na correctie voor leeftijd. Hoewel nierfunctiestoornissen vaak voorkomen bij patiënten met HFpEF, lijkt dit verband minder duidelijk bij patiënten met LVDD. Dit suggereert dat nierproblemen mogelijk een grotere rol spelen bij patiënten die al symptomen van hartfalen hebben ontwikkeld, zoals bij HFpEF, maar niet per se bij patiënten met LVDD.
Het onderzoek concludeert dat de associatie tussen nierfunctiestoornissen en LVDD vooral wordt gedreven door de leeftijd van de patiënten en dat nierproblemen mogelijk een belangrijkere factor zijn bij de progressie naar HFpEF. Verdere longitudinale studies zijn nodig om beter te begrijpen hoe nierfunctie en LVDD bijdragen aan de ontwikkeling van hartfalen, met name HFpEF.
Belangrijke beperkingen van deze studie zijn de afhankelijkheid van consensus diagnoses voor LVDD, wat de vergelijkbaarheid met andere onderzoeken bemoeilijkt.