# SAMEN STERKER
Summary
Sportverengingen hebben een cruciale rol in de Nederlandse samenleving, waarin 29% van de bevolking lid is van een sportvereniging. Er is een verschuiving te zien van sport als doel naar sport als middel. Hierbij wordt sport steeds meer ingezet om maatschappelijke doelen te bereiken. Dit brengt extra uitdagingen en verwachtingen met zich mee, die niet alle verenigingen kunnen vervullen. De overlevingskracht is essentieel, want verenigingen kampen met problemen om de sport zelf goed uit te kunnen voeren. Slechts 38% van de bestuurder kan deze problemen zelfstandig oplossen. De vitaliteit van sportverenigingen is afgenomen en meer verenigingen zijn kwetsbaar. Dit heeft toch gevolg dat verenigingen minder maatschappelijk georiënteerd zijn. Pas wanneer de overlevingskracht van verenigingen in orde is, kan de maatschappelijke impact worden vergroot.
Ondersteuning is noodzakelijk voor zowel het voortbestaan van de verenigingen, als het vergroten van de maatschappelijke impact van sportverenigingen. Rotterdam Sportsupport is een organisatie die ondersteuning biedt aan de Rotterdamse Sportverenigingen. Binnen dit onderzoek staat de samenwerking tussen de gebiedsconsulenten van Rotterdam Sportsupport en de sportverenigingen centraal. Het uiteindelijke doel is om de samenwerking te verbeteren en zo de prestaties te vergroten. De hoofdvraag van dit onderzoek luidt als volgt:
Welke wederzijdse verwachtingen hebben sportverenigingen en de gebiedsconsulenten ten aanzien van het samenwerkingsproces en op welke manier draagt dit bij aan het functioneren van de vereniging?
Douglas (2020) heeft een routekaart ontwikkeld voor het bereiken van gezamenlijke prestaties. In dit onderzoek staat deze routekaart centraal en ligt de focus op het samenwerkingsproces en de samenwerkingsprestaties. Door middel van 15 semigestructureerde interviews is informatie gegenereerd om de hoofdvraag te kunnen beantwoorden. Hierbij zijn 6 gebiedsconsulenten en 9 verenigingsbestuurders gesproken.
In dit onderzoek zijn de verwachtingen en knelpunten van het samenwerkingsproces in kaart gebracht. De hoofdboodschap is dat de samenwerking vanuit twee kanten moet komen, want samen zijn ze sterker. Rotterdam Sportsupport is er voor de verenigingen, maar de verenigingen moeten ook inzet tonen om de samenwerking te laten slagen. De rol van Rotterdam Sportsupport is hierbij verschillend. Bij de ene vereniging gaat het om het vergroten van de overlevingskracht, terwijl het bij een andere vereniging juist gaat om het vergroten van de maatschappelijke impact. Pas wanneer beide partijen zich volledig willen en kunnen inzetten zal het resultaat optimaal zijn.
De resultaten hebben tot verschillende aanbevelingen geleid waarmee de samenwerking kan worden verbeterd op het gebied van communicatie, vertrouwensopbouw, structuur en het ontwikkelen van een online platform. Wanneer de inzichten verkregen uit dit onderzoek worden toegepast kunnen de prestaties die uit de samenwerking voortkomen worden vergroot. De resultaten bieden handvaten om de samenwerking te verbeteren en de prestaties in welke vorm dan ook te vergroten.