De bouwblokken voor een docent.
Summary
Historisch redeneren is een steeds groter onderdeel geworden van het hedendaagse geschiedeniscurriculum. Er wordt van leerlingen verwacht dat zij bepaalde historische vaardigheden opdoen en deze ook kunnen toepassen. Het blijkt echter voor docenten nog steeds lastig om lessen aan te bieden waarmee de leerlingen ook echt hun vaardigheden kunnen oefenen. Eén van de problemen waar docenten mee te maken hebben is het geringe aanbod aan onder andere bronnen. Dit terwijl er in de academische wereld, zoals bij het vaktijdschrift BMGN-LCHR, genoeg onbekende, uitdagende bronnen te vinden zijn.
Het doel van dit ontwerponderzoek is daarom om te kijken aan welke eisen lessen met bronopdrachten moeten voldoen om historisch redeneren bij de leerlingen te stimuleren. Dit onderzoek heeft op basis van de literatuur over historisch redeneren een aantal designprincipes opgezet waaraan een les zou moeten voldoen. Middels deze principes zijn er twee lessen afgenomen in een VWO 4 klas over bronkritiek en historische termen.
Aan de hand van de afgenomen lessen, feedback van de leerlingen en een enquête onder docenten over de designprincipes achteraf is er gekeken of de designprincipes stand hebben gehouden. Duidelijk is geworden dat de principes kloppend waren. Een belangrijk vinding die er echter bij is gekomen is dat de principes meer een basis vormen van waaruit de docenten goede lessen kunnen opzetten. De principes moeten vooral niet als een keurslijf dienen wat er wel en niet kan in een les over historisch redeneren.