De museale reis van Collectie Waleson: herkomstonderzoek van de Collectie Waleson
Summary
De Universiteit Utrecht heeft een pilotprogramma geïntroduceerd binnen de master Cultuurgeschiedenis en Erfgoed, waarbij studenten de mogelijkheid kregen om een publiekshistorisch afstudeertraject te volgen. Publieksgeschiedenis wordt gekenmerkt door de bevordering van interactie tussen historici en het publiek, het vergroten van historisch bewustzijn en het bijdragen aan sociale rechtvaardigheid, voornamelijk door de betrokkenheid van musea en archieven. Als onderdeel van deze pilot werkten studenten samen met diverse stage-instellingen, waaronder Het Noordbrabants Museum.
Het Noordbrabants Museum heeft als doel het bevorderen van verbinding en dialoog tussen de collecties, een divers publiek en de identiteit van het museum zelf. Binnen deze context is onderzoek verricht naar de Collectie Waleson, een negentiende-eeuwse verzameling met etnografische objecten uit voormalige koloniën. In dit onderzoek zijn theoretische kaders van het postkolonialisme gebruikt om de machtsdynamieken en representatiekwesties van koloniale geschiedenissen, die nog steeds relevant zijn in het heden, te analyseren. Bovendien is er literatuur over herkomstonderzoek, (kritische) museologie en restitutie geraadpleegd.
Het herkomstonderzoek richtte zich op het blootleggen van de koloniale sporen in de collectie en het identificeren van de maatschappelijke kwesties die hieruit voortkwamen. Middels diepgaand archiefonderzoek, literatuurstudie en gesprekken met experts en nazaten van de verzamelaar zijn deze doelstellingen nagestreefd. De resultaten van het herkomstonderzoek van Collectie Waleson zijn gepresenteerd in diverse publiekshistorische eindproducten, zoals een podcast en een tijdschriftartikel, met als doel historische kennis toegankelijk te maken voor een breed publiek en deel te nemen aan maatschappelijke dialogen over koloniale erfenissen en dekolonisatie.