'Er zijn al een paar ziekenhuizen failliet gegaan, dat zouden er wel wat meer mogen zijn’ : Het effect van de Zorgverzekeringswet op sociaaleconomische gezondheidsverschillen in Nederland
Summary
In dit onderzoek is eerst vastgesteld hoe de zorgverzekeringswet (ZVW) in elkaar zit en welk systeem zij verving. Vervolgens wordt verder uitgeweid over het neoliberalisme en wordt besproken in welke mate zorgverzekeringswet neoliberaal is. De ZVW is neoliberaal, maar met sterke overheidsregulatie ter waarborging van sociale factoren. Er is geen sprake van een vrije markt, maar van een quasi-markt. Ook wordt vastgesteld dat de doelstelling van de stelselwijziging van ziekenfonds naar ZVW was dat er een nieuw systeem moest komen dat de kostenstijging kon beteugelen.
Hierna wordt gepresenteerd wat sociaaleconomische gezondheidsverschillen (SEGV) zijn en op grond waarvan deze onrechtvaardig zijn. Dit wordt gedaan aan de hand van het werk van John Rawls en Norman Daniels. Hieruit blijkt dat SEGV onrechtvaardig zijn omdat ze volgens Daniels de kansengelijkheid bedreigen, welke volgens Rawls nodig zijn voor een “eerlijke en rechtvaardige” samenleving.
Ter conclusie wordt het verband gelegd tussen de werking van de ZVW en SEGV door middel van het eigen risico, faillissementen van ziekenhuizen, administratieve lasten en de wijze van financiering van de zorg. Dit zijn gebieden waarop de ZVW ingrijpend was en waarin deze ingrijp nadelig was voor SEGV. Dat wil zeggen, SEGV zijn hierdoor gegroeid.