Navigeren door bureaucratie
Summary
Deze scriptie onderzoekt de opschaling van de Doorbraakmethode, ontwikkeld door het Instituut voor Publieke Waarden (IPW). De Doorbraakmethode richt zich op het doorbreken van bureaucratische barrières en het bieden van maatwerkoplossingen voor burgers met complexe problemen. De Doorbraakmethode lijkt bij verschillende gemeenten een succesvolle methode om maatwerk te bieden voor multiprobleemgezinnen. Daarom kijkt dit onderzoek naar hoe het IPW kan zorgen voor verdere opschaling naar meerdere gemeenten om de Doorbraakmethode breed te implementeren.
De studie introduceert een instrument, ontwikkeld door Van Hout et al. (2024), dat gemeenten helpt bij het plannen en reflecteren op het opschalingsproces van innovaties. Dit instrument is geïnspireerd door het Multi-Level Perspective (MLP) model, dat de positie van de niche laat zien. Daarbij wordt het belang van strategische keuzes en fasebewustzijn in het opschalingsproces besproken. Ook worden verschillende stimulansen en barrières geïdentificeerd die geplaatst kunnen worden in het instrument om inzicht te krijgen in deze factoren.
Dit onderzoek benadrukt vanuit de institutionele context, de organisatie zelf en het individu verschillende invloeden op het opschalingsproces van de Doorbraakmethode. Op institutioneel niveau is de samenwerking tussen belanghebbenden een cruciale factor. Dit element helpt bij het creëren van een omgeving waarin innovaties kunnen gedijen en opschalen. Binnen organisaties verschillende factoren de meeste dominante rol. Er kwamen wel in de breedte als diepte de meeste factoren naar voren binnen de organisatie. Bij scaling out wordt gefocust op het opschalen naar meer gemeenten. De organisatie moet overtuigd worden en dit kan door doelen stellen en bewijzen dat de innovatie werkt. Binnen de gemeenten moeten professionals om kunnen gaan met de methode. Begeleiding met exitstrategie, tijd en het combineren van verschillende manieren zijn hierin stimulerende factoren. Individuele factoren omvatten bepaalde leiderschapsvaardigheden die zorgen voor bereidheid en vermogen om op te schalen. Sleutelfiguren binnen organisaties moeten constant commitment tonen om de Doorbraakmethode te promoten en te implementeren in de organisatie.
Empirisch onderzoek toont aan dat de Doorbraakmethode al in verschillende contexten wordt toegepast, zoals de toeslagenaffaire en de uitkoop van boeren, wat wijst op een groeiende niche. De meeste factoren bevinden zich in de organisatie en het is dus noodzakelijk om vooral op deze factoren in te spelen als IPW en gemeente zijnde om meer impact te kunnen maken met de methode. Ondanks problemen in het sociale domein zitten de organisaties vaak vast door verkokering en routines wat innoveren bemoeilijkt. Het inzetten van bovenstaande factoren kan zorgen voor organisatieverandering, wat nodig is voor implementatie en opschaling van de Doorbraakmethode. De bevindingen van deze scriptie dragen bij aan zowel de academische kennis over opschaling van sociale innovaties als de praktische toepassing ervan in het sociale domein. Dit onderzoek biedt het IPW concrete handvatten om de Doorbraakmethode breder te implementeren en zo een grotere impact te hebben op de samenleving.