DUAAL ONTWIKKELEN: HET TOTALE MENS PRINCIPE? Kwalitatief onderzoek naar de rollen en verantwoordelijkheden rondom duale carrières van spelers in het topvoetbal
Summary
In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor de negatieve gevolgen van drop-out in het profvoetbal. Slechts een klein gedeelte van de jeugdspelers haalt het profvoetbal en een nog kleiner percentage speelt zich financieel onafhankelijk, waardoor veel spelers in een zwart gat belanden zonder voldoende nazorg. Het belang van een duale carrière, waarbij topsport gecombineerd wordt met onderwijs of werk, wordt steeds meer erkend. De KNVB heeft hierop ingespeeld met een nieuwe visie die inzet op 'duaal ontwikkelen', waarbij de nadruk ligt op de totale ontwikkeling van de sporter als mens.
De focus van betaaldvoetbalorganisaties (BVO's) ligt voornamelijk op sportprestaties, waardoor het succesvol managen van een duale carrière grotendeels bij de speler zelf komt te liggen. De KNVB streeft ernaar om bewustwording te creëren en wil clubs en andere actoren aansporen om duale carrières beter te ondersteunen.
De centrale onderzoeksvraag van dit onderzoek luidt: "Hoe kijken huidige spelers en andere relevante betrokkenen aan tegen de rollen en verantwoordelijkheden met betrekking tot duaal ontwikkelen in de fase na het behalen van de onderwijsstartkwalificatie?"
Het onderzoek omvat kwalitatief onderzoek, waarbij gebruik wordt gemaakt van interviews en focusgroepen met spelers, ouders, clubmedewerkers, en vertegenwoordigers van de KNVB. De data is geanalyseerd aan de hand van de theoretische concepten van publieke verantwoording, organisatorische legitimiteit en multirelationele verantwoordelijkheid.
De resultaten laten zien dat er verschillende actoren betrokken zijn bij het proces van duaal ontwikkelen, waaronder ouders, coaches, studiebegeleiders en teamgenoten. Uit het onderzoek blijkt dat er nog steeds een sterke overtuiging heerst binnen BVO’s en de spelers dat volledige focus op voetbal noodzakelijk is voor sportprestaties, wat ten koste kan gaan van de ondersteuning voor duale carrières. Dit zorgt ervoor dat spelers vaak op jonge leeftijd al moeten kiezen tussen hun opleiding en hun sportcarrière, wat kan leiden tot stress en uitval zowel in het onderwijs als in de sport.
De conclusie van dit onderzoek is dat er een behoefte is aan een geïntegreerde aanpak waarbij de KNVB, BVO's, en andere betrokkenen gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor het ondersteunen van duaal ontwikkelen. Aanbevelingen zijn onder andere:
• De KNVB moet een grotere rol spelen in het creëren van bewustwording en het stellen van licentie-eisen aan clubs met betrekking tot duaal ontwikkelen.
• Clubs moeten actief beleid voeren om spelers te ondersteunen in hun duale ontwikkeling.
• Er moet een cultuurverandering plaatsvinden binnen BVO's om de voordelen van duaal ontwikkelen te erkennen en te omarmen.
Deze inzichten kunnen bijdragen aan de verbetering van het welzijn van spelers en hun succes op zowel sportief als persoonlijk vlak.