"Waar zijn de ouders?!"
Summary
Deze thesis onderzoekt de invloed van emotionele ouderlijke betrokkenheid op problematisch schoolgedrag bij adolescenten en bekijkt of deze invloed verschilt tussen jongens en meisjes. Op basis van de Sociale Leertheorie, de Ecologische Systeemtheorie en de vier verschillende opvoedingsstijlen wordt ouderlijke betrokkenheid geanalyseerd met behulp van een steekproef van 3.649 Nederlandse adolescenten uit de "Youth in Europe Study" (YES!), onderdeel van het “Children of Immigrants Longitudinal Survey in Four European Countries” (CILS4EU) project. De eerste hypothese stelt dat hoge emotionele ouderlijke betrokkenheid samenhangt met minder problematisch schoolgedrag en een betere houding van adolescenten op school. De tweede hypothese verwacht dat deze invloed sterker is voor jongens dan voor meisjes.
De resultaten tonen aan dat toegenomen emotionele ouderlijke betrokkenheid geassocieerd is met een vermindering van problematisch schoolgedrag bij adolescenten, wat de eerste hypothese bevestigt. Dit benadrukt het belang van een warme, ondersteunende en communicatieve opvoedingsstijl. Echter, de tweede hypothese wordt niet bevestigd; de invloed van ouderlijke betrokkenheid verschilt niet significant tussen jongens en meisjes. Dit suggereert dat andere factoren, zoals culturele en sociale invloeden, mogelijk een grotere rol spelen dan verwacht. Jongens vertonen meer problematisch gedrag, mogelijk door externe druk om hun genderidentiteit te bevestigen. Ook blijkt dat oudere adolescenten meer probleemgedrag vertonen, wat de noodzaak van vroege interventies met beschermende factoren benadrukt. De bevindingen onderstrepen ook de rol van gezinsstructuren en de kwaliteit van ouder-kindrelaties in het beïnvloeden van schoolgedrag.
De bevindingen benadrukken de rol van ouderlijke betrokkenheid bij het bevorderen van positief schoolgedrag. Het onderzoek biedt beleidsmakers en professionals praktische aanbevelingen voor het verbeteren van ouderlijke betrokkenheid, nuttig voor alle gezinnen, met specifieke aandacht voor degenen die behoefte hebben aan of geïnteresseerd zijn in extra ondersteuning. Het inspelen op diverse behoeften kan bijdragen aan ouderlijke betrokkenheid en een positieve invloed hebben op de gedragsontwikkeling van adolescenten.