Museumeducatie met een doel: sociaal inclusieve educatie in het Stedelijk Museum
Summary
Inclusie is een onderwerp dat steeds meer invloed heeft op de culturele sector. Het is opgenomen in de nieuwe museumdefinitie, musea moeten hun inclusiebeleid verantwoorden voor het verkrijgen van subsidies en de “Code Culturele Diversiteit” is bij de herziening omgedoopt tot de “Code Diversiteit & Inclusie”. Musea zouden in staat zijn om bij te dragen aan het gevecht tegen de uitsluiting van groepen in de maatschappij. Museumeducatie lijkt hierbij een nuttig middel: leerlingen die normaliter niet naar het museum komen, bezoeken een museum vaak voor het eerst met door de school georganiseerde excursies. Als het lukt om leerlingen zich tijdens dit bezoek een gevoel van inclusie mee te geven en ze te helpen met het ontwikkelen van vaardigheden die sociale inclusie bevorderen kan de uitsluiting van gemarginaliseerde groepen tegen worden gegaan. De vraag die aan de basis ligt van dit onderzoek is:
“Wat zijn de criteria waaraan een voorbereidende les en rondleiding aan bovenbouw leerlingen van het voortgezet onderwijs in het Stedelijk Museum in Amsterdam aan moeten voldoen om sociaal inclusief te zijn?”
Dit onderzoek bestaat uit twee delen. Het eerste deel is theoretisch en bestaat uit een literatuurstudie. Hier wordt het discours van inclusie in musea en educatie besproken. Ook wordt er gekeken naar het beleid van het Stedelijk Museum op het gebied van inclusie. In het tweede deel worden twee educatieve producten die ontwikkeld zijn aan de hand van de uitkomsten van dit onderzoek. Deze educatieve producten zijn een les die als voorbereiding dient op een museumbezoek en een examentraining “kunst algemeen” die gegeven kan worden in het Stedelijk Museum.