Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorSloet, M.M.
dc.contributor.authorBurg, L.J. van der
dc.date.accessioned2010-03-26T18:02:25Z
dc.date.available2010-03-26
dc.date.available2010-03-26T18:02:25Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/4478
dc.description.abstractDe paardenmelkerij-sector neemt in Nederland en Vlaanderen de laatste jaren sterk toe. Bij dierenartsen is echter weinig bekend over paardenmelkerijen, daarom wordt in deze studie getracht een algemeen beeld te geven van de branche. Zowel in grootte, rassen, als in productie zit erg veel variatie binnen de paardenmelkerij-sector. Opgevallen is, dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld melkvee of melkgeiten, het veulen bij de merrie aanwezig moet blijven om de melkstroom op gang te houden. Een ander verschil met de herkauwers is dat mastitis bij paarden nauwelijks veterinaire problemen geeft. Paardenmelk wordt door consumenten vaak rauw gedronken omdat er gedacht wordt dat de gezondheidbevorderende eigenschappen van de paardenmelk verdwijnen door verhitting. Mede hierdoor is het noodzakelijk om de melk regelmatig te controleren. Het Centraal Orgaan voor Kwaliteit in de Zuivel (COKZ) heeft in Nederland het toezicht onder haar hoede. Naast visites en controle op het gebruik van Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP), wordt de tankmelk getest op Listeria monocytogenes, Escheria coli, coagulase positieve Staphylococcen en Salmonella. Toch blijft het consumeren van rauwe melk risicovol.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.language.isonl
dc.titleDe paardenmelkerij
dc.type.contentDoctoral Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsPaardenmelk, paardenmelkerij, mastitis
dc.subject.courseuuDiergeneeskunde


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record