Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor-
dc.contributor.advisorExterne beoordelaar - External assesor,
dc.contributor.authorLei, James
dc.date.accessioned2023-01-21T01:00:55Z
dc.date.available2023-01-21T01:00:55Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/43442
dc.description.abstractIntroductie Patiënten worden vaak met meer dan een geneesmiddel en door meer dan een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg behandeld. Dit maakt het voor artsen moeilijk om het precieze gebruik van over de counter (OTC) medicijnen door patiënten te achterhalen. CPOE wordt tegenwoordig gebruikt om artsen te helpen bij de documentatie van geneesmiddelen en om te controleren op geneesmiddel-geneesmiddel interacties. Echter, worden er nog steeds te weinig OTC-geneesmiddelen via CPOE in het medisch dossier gedocumenteerd. Het doel van deze studie was dan om het effect van een intensieve educatieve interventie op de documentatie van OTC-medicatie te bepalen. Methode De gegevens die voor deze studie waren gebruikt, waren afkomstig uit de MEDUCATE-trial van van Stiphout (2015). De studie was een multicenter, cluster gerandomiseerde gecontroleerde trial. Artsen van de afdeling interne geneeskunde en andere afdelingen werden geselecteerd van het Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam (EMC) en Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC). De intensieve onderwijsinterventie bestond uit een e-learning cursus en een discussiebijeenkomst. De uitkomst was de discrepantie tussen OTC medicijnen geregistreerd door artsen in het medisch dossier en het daadwerkelijke gebruik van OTC medicijnen door patiënten. De gegevens werden geanalyseerd door middel van een chi-kwadraat toets in SPSS om het medisch dossier van patiënten in de interventiegroep te vergelijken met de patiënten in de controlegroep. Resultaten Er werden 775 patiënten in deze studie opgenomen. Het totale aantal OTC-geneesmiddelen dat bij deze patiënten werd gevonden, bedroeg 1245. Van de 1245 OTC-geneesmiddelen waren er slechts 70 (5.6%) gedocumenteerd in het medisch dossier. Van de 70 OTC-geneesmiddelen waren 41 (58.6%) afkomstig uit de interventiegroep en 29 (41.4%) uit de controlegroep. Er werd geen statistisch significant verschil gevonden tussen beide groepen in de documentatiegraad (p=0.51). Conclusie De intensieve educatieve interventie had geen effect op de documentatiegraad van OTC-geneesmiddelen door artsen. Er werd geen verschil gevonden tussen de interventiegroep en de controlegroep wat betreft de documentatie van OTC-geneesmiddelen. De totale documentatie van OTC-geneesmiddelen was laag in beide groepen.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.language.isoEN
dc.subjectTo better instruct physicians on the documentation of OTC medication, an e-learning course and a discussion session about CPOE and the documentation of OTC medication might be able to improve the low documentation rate. Thus, the aim of this study was to determine the effect of an intensive educational intervention for physicians in an outpatient clinic on the documentation of over-the-counter medication.
dc.titleTHE EFFECT OF AN INTENSIVE EDUCATIONAL INTERVENTION ON THE DOCUMENTATION OF OTC MEDICATION BY PHYSICIANS IN OUTPATIENT CLINICS
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.courseuuFarmacie
dc.thesis.id13173


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record