Gemeentelijk groenbeleid en het (subjectieve) mentale welzijnsniveau van jongeren
Summary
Samenvatting
Achtergrond: Het aantal jongeren dat in Nederland te maken krijgt met mentale welzijnsproblematiek neemt de afgelopen jaren toe en de verwachting is dat dit nog verder toe zal nemen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor allerlei beleid dat van invloed is op het mentaal welzijn. Dat betreft allereerst Jeugdzorg. Gemeenten doen echter veel meer dat van invloed is op het mentale welzijn van jongeren. Denk daarbij aan beleid over onderwijs, werkgelegenheid, uitgaansleven en sport. Uit studies blijkt dat aanwezigheid van groen een factor van invloed kan zijn op het (subjectieve) mentale welzijn, maar over hoe dit precies met elkaar samenhangt is nog weinig bekend. Dit onderzoek met toetsend karakter richt zich daarom enerzijds op de rol van de gemeente in groenbeleid en anderzijds of dit groenbeleid samenhang kan vertonen met het (subjectieve) mentale welzijn van jongeren.3
Methode: In dit onderzoek is gebruik gemaakt van een zelf samengestelde dataset met gegevens over groen en groenbeleid van 389 Nederlandse gemeenten en een dataset met gegevens over (mentaal) welzijn van jongeren afkomstig uit het in 2017 uitgevoerde HBSC onderzoek (Health Behaviour in School-aged children). Deze dataset bestaat uit 8890 respondenten in de leeftijd van 11 tot en met 16 jaar. Aan de hand van drie hypothesen zijn correlatieanalyses uitgevoerd om inzicht te verkrijgen in de samenhang tussen gemeentelijk groenbeleid en mentaal welzijn van jongeren.
Resultaten: Naar aanleiding van dit onderzoek is vastgesteld dat de ambitie van gemeenten op groenbeleid geen samenhang vertoont met levenstevredenheid van jongeren. Deze samenhang met levenstevredenheid van jongeren is eveneens niet vastgesteld door te kijken naar de hoeveelheid van groen en afstand tot groen in een gemeente.
Conclusie: Op de hoofdvraag van dit onderzoek: Welke samenhang bestaat er tussen gemeentelijk groenbeleid en het mentaal welzijn van jongeren moet worden geantwoord dat er in dit onderzoek géén samenhang is vastgesteld.
Aanbevelingen: Afgaande op de resultaten in dit onderzoek kunnen gemeenten beter investeren in beleid waarvan de positieve uitwerking op het mentale welzijn van jongeren reeds voldoende is bewezen. Met betrekking tot de gezondheidsbaten die eventueel voortkomen uit de aanwezigheid van groen moet nog veel vervolgonderzoek worden gedaan. Een mogelijke invalshoek is vergelijkende studie tussen Nederlandse gemeenten met een afstand tot park en plantsoen tot 500 meter, en gemeenten met een afstand tot park en plantsoen van meer dan 500 meter, afgezet tegen de levensverwachting van jongeren. Anders dan in dit onderzoek moet dan wel beter rekening gehouden worden met de verschillen tussen stad en platteland.