dc.rights.license | CC-BY-NC-ND | |
dc.contributor.advisor | Huijnen, Pim | |
dc.contributor.author | Vos, Anne-Ruth | |
dc.date.accessioned | 2022-07-28T01:02:29Z | |
dc.date.available | 2022-07-28T01:02:29Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.uri | https://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/42011 | |
dc.description.abstract | In de jaren vijftig komt er een flink aantal Indische gezinnen te wonen in het Noord-Brabantse dorp Gemert. Dit zijn repatrianten uit voormalig Nederlands-Indië. Om hun integratie te bevorderen, worden Indischen en Gemertenaren om en om in huizen geplaatst in de nieuwgebouwde wijk Molenakker. In dit onderzoek wordt met een microhistorische blik gekeken naar de manier waarop integratie verliep tussen 1951 en 1960. Hierbij staan persoonlijke ervaringen die met voedsel te maken hebben centraal. Een aantal interviews met betrokkenen die deze gebeurtenis meegemaakt hebben, dienen als bron. Aan de hand van de thema’s ‘ingrediënten’, ‘koken’ en ‘de maaltijd’ wordt zichtbaar gemaakt dat integratie een dagelijkse realiteit was voor alle betrokkenen. | |
dc.description.sponsorship | Utrecht University | |
dc.language.iso | NL | |
dc.subject | Microgeschiedenis die laat zien hoe de samenkomst en overdracht van de Indische en de Nederlandse voedselcultuur, en daarmee de Indische integratie in Gemert verliep tussen 1951 en 1960. | |
dc.title | Aardappels en sambal. Indische eetcultuur en integratie in Gemert, 1951-1960 | |
dc.type.content | Master Thesis | |
dc.rights.accessrights | Open Access | |
dc.subject.keywords | Indisch;Gemert;microgeschiedenis;1950;1951;1960;jaren 50;jaren vijftig;voedselgeschiedenis;oral history;Indische geschiedenis;Noord-Brabant;Nederlands-Indië;ingrediënten;koken;maaltijd | |
dc.subject.courseuu | Cultuurgeschiedenis van modern Europa | |
dc.thesis.id | 7135 | |