Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorHuijnen, Pim
dc.contributor.authorVos, Anne-Ruth
dc.date.accessioned2022-07-28T01:02:29Z
dc.date.available2022-07-28T01:02:29Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/42011
dc.description.abstractIn de jaren vijftig komt er een flink aantal Indische gezinnen te wonen in het Noord-Brabantse dorp Gemert. Dit zijn repatrianten uit voormalig Nederlands-Indië. Om hun integratie te bevorderen, worden Indischen en Gemertenaren om en om in huizen geplaatst in de nieuwgebouwde wijk Molenakker. In dit onderzoek wordt met een microhistorische blik gekeken naar de manier waarop integratie verliep tussen 1951 en 1960. Hierbij staan persoonlijke ervaringen die met voedsel te maken hebben centraal. Een aantal interviews met betrokkenen die deze gebeurtenis meegemaakt hebben, dienen als bron. Aan de hand van de thema’s ‘ingrediënten’, ‘koken’ en ‘de maaltijd’ wordt zichtbaar gemaakt dat integratie een dagelijkse realiteit was voor alle betrokkenen.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.language.isoNL
dc.subjectMicrogeschiedenis die laat zien hoe de samenkomst en overdracht van de Indische en de Nederlandse voedselcultuur, en daarmee de Indische integratie in Gemert verliep tussen 1951 en 1960.
dc.titleAardappels en sambal. Indische eetcultuur en integratie in Gemert, 1951-1960
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsIndisch;Gemert;microgeschiedenis;1950;1951;1960;jaren 50;jaren vijftig;voedselgeschiedenis;oral history;Indische geschiedenis;Noord-Brabant;Nederlands-Indië;ingrediënten;koken;maaltijd
dc.subject.courseuuCultuurgeschiedenis van modern Europa
dc.thesis.id7135


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record