"Why do Americans love Downton Abbey so much?" Een onderzoek naar anglofilie in de Verenigde Staten van de eenentwintigste eeuw
Summary
In de Verenigde staten bestaat al eeuwenlang een grote voorliefde voor Engelse cultuur, zoals de monarchie en literatuur van bijvoorbeeld sir Walter Scott en Jane Austen. Dit fenomeen wordt door historici ook wel ‘anglofilie’ genoemd. Kort omschreven houdt anglofilie in dat in de Verenigde Staten een bepaalde waardering bestaat voor de Engelse cultuur. Dit onderzoek richt zich op dit begrip anglofilie. Het doel van mijn onderzoek is het schetsen van een beeld hoe anglofilie, zoals die in de academische literatuur omschreven wordt, terug te vinden is in de Verenigde Staten van de eenentwintigste eeuw, en dan specifiek in Amerikaanse fan-pagina’s, magazines en kranten. Het onderzoek biedt niet alleen een historische weergave van het begrip anglofilie, maar laat ook zien dat anglofilie in de eenentwintigste eeuw nog te vinden is in de Verenigde Staten.
Als onderzoeksmateriaal heb ik gekozen voor casussen uit de Engelse mediawereld, namelijk zogenaamde Engelse heritage films en series. Dit genre films en series zijn vaak gebaseerd op klassieke literaire werken, geassocieerd met historische kostuumdrama’s. Heritage films en series geven echter geen weergave van een werkelijke geschiedenis, maar ze schetsen een ideaalbeeld, ofwel een mythisch beeld van de Engelse cultuur en het Engeland uit oudere tijden. Voor dit onderzoek is er gekozen voor drie Engelse heritage films en series, namelijk Pride and Prejudice (2005), The King’s Speech (2010) en Downton Abbey (2010-2015). De focus ligt hierbij echter niet op de inhoud van de films en series zelf maar op de discoursen en debatten eromheen. Deze discoursen en debatten zijn te vinden op artikelen van Amerikaanse websites van kranten en magazines die gaan over anglofilie en de groeiende populariteit van bovengenoemde heritage films en series in de VS.
Het onderzoek is onderverdeeld in drie hoofdstukken, waarbij elk hoofdstuk zijn eigen thema heeft met betrekking tot anglofilie. Deze thema’s komen voort uit de academische literatuur en zijn tevens meermaals terug te vinden in de Amerikaanse bronnen. In het eerste hoofdstuk staat de performativiteit van anglofilie centraal. Het tweede hoofdstuk gaat over het ideaalbeeld van Engeland dat geconstrueerd wordt in de Amerikaanse bronnen. Tenslotte kijk ik in het derde hoofdstuk naar de manier waarop anglofilie fungeert als kritiek op de Amerikaanse cultuur en maatschappij. Op basis van mijn bronnenonderzoek stel ik dat er nog steeds sprake is van anglofilie in de VS van de eenentwintigste eeuw, waarbij die te vinden is in artikelen van Amerikaanse websites van kranten en magazines, maar ook in Amerikaanse fan-pagina en conferenties die zich focussen op de Engelse cultuur. Er zijn echter enkele verschillen te constateren tussen het begrip anglofilie dat in de academische literatuur beschreven wordt en de uitingen van anglofilie zoals die in de bronnen te vinden zijn, bijvoorbeeld de connectie met een specifieke politieke ideologie.