Van typemachine naar telefoon: Waarom sommige Nederlandstalige schrijvers het gebruik van online schrijfplatforms boven traditionele manieren van uitgeven verkiezen
Summary
Onder invloed van de toenemende digitalisering vinden er allerlei ontwikkelingen plaats, zo ook op het gebied van literatuur. Er wordt bijvoorbeeld steeds meer online gelezen en geschreven en met de opkomst van online schrijfplatforms is er een nieuwe manier van publiceren bij gekomen. Deze masterscriptie heeft gekeken naar dit laatste fenomeen en onderzocht waarom sommige Nederlandstalige schrijvers het gebruik van online schrijfplatforms boven traditionele manieren van uitgeven verkiezen. De verwachting rondom deze vraag was tweeledig: De eerste hypothese stelde dat er waarschijnlijk verschillen bestaan tussen schrijvers en hun motivaties van verschillende schrijfplatforms. De tweede hypothese stelde dat de toegankelijkheid en het gemeenschappelijke aspect van de platforms het belangrijkst zijn voor de populariteit die de platforms genieten. Om de hypothesen te kunnen testen, is eerst gekeken naar de kenmerken van online schrijfplatforms op basis van drie casussen (Wattpad, Sweek en Schrijverspunt) en vervolgens naar de overeenkomsten en verschillen met (semi-) traditionele manieren van publiceren. Daarna zijn de gebruikers van de drie schrijfplatforms die als casus dienden ondervraagd middels een enquête.
Uit de enquêteresultaten bleek een aantal zaken. Allereerst waren de populairste functies van de schrijfplatforms het posten van eigen teksten, het plaatsen van berichten en het hebben van interactie met medegebruikers (veelal over feedback), en in iets mindere mate het deelnemen aan (externe) schrijfwedstrijden. Dit zijn allemaal functies die niet of beperkt gefaciliteerd worden bij traditionele publicatiewijzen. De redenen om in het algemeen actief te zijn op de platforms sloten hierbij aan en aanvullend werd ook nog de toegankelijkheid van de platforms genoemd. Ten tweede had ongeveer de helft van de respondenten nooit buiten schrijfplatforms gepubliceerd en gaven ze hiervoor een aantal redenen die ze eveneens afzetten tegen traditionele publicatiewijzen: toegankelijkheid, gebruik van de platforms als leerschool, hobbymatigheid, onvoldoende kwaliteit van eigen teksten en de aanwezigheid van fijne gemeenschappen op de schrijfplatforms.
Wanneer deze inzichten samengenomen worden, ontstaat een beeld dat overeenkomt met de tweede hypothese van dit onderzoek en daarmee de hoofdvraag beantwoordt: de toegankelijkheid en het gemeenschappelijke aspect van schrijfplatforms zijn zeer belangrijke redenen waarom schrijvers voor schrijfplatforms kiezen en niet voor traditionele publicatiewijzen. De eerste hypothese kon echter niet getest worden door de ongelijke verdeling van respondenten over de casussen. Idealiter zou dit onderzoek in de toekomst op grotere schaal uitgevoerd kunnen worden, om een meer representatieve en gelijker verdeelde groep respondenten te bereiken, waar betrouwbaardere resultaten uit voortkomen.