Hybride leeromgeving versus een klassieke leeromgeving in het middelbaar beroepsonderwijs; een onderzoek naar verschillen in docentprofiel in het samenwerken in een (multidisciplinair) team en het integraal denken en werken vanuit een beroepsperspectief.
Author
Hanraets, G.C.S.
Korporaal, A.A.
Metadata
Show full item recordSummary
In deze multicasestudie wordt een vergelijking gemaakt tussen docenten werkzaam in een hybride leeromgeving en docenten werkzaam in een meer klassieke leeromgeving. Het Koning Willem 1 College (KW1C) is in 2009 gestart met ‘De Waterfabriek’, een leeromgeving waar zowel de Mbo-opleiding procesoperator, als de Mbo-opleiding tot marketing medewerker en commercieel medewerker buitendienst wordt aangeboden. De opleidingen vinden plaats in een hybride leeromgeving; een leerwerkomgeving waar de beroepspraktijk en schoolomgeving zijn geïntegreerd. Het ROC Midden Nederland (ROC MN) is in 2008 een Engelstalige opleiding tot marketing medewerker gestart. Deze opleiding is gesitueerd in een klassieke leeromgeving; hierbij zijn school en beroepspraktijk gescheiden. Het onderwijsleerproces in de hybride leeromgeving is ten opzichte van de klassieke leeromgeving wezenlijk veranderd, deze verandering van leeromgeving heeft invloed op de begeleiding, de rol- en het profiel van de docent. In het onderzoek zijn verschillen in het docentprofiel op de aspecten ‘integraal denken en werken vanuit een beroepsperspectief’ en ‘samenwerken in een (multidisciplinair) team’ tussen de hybride leeromgeving bij het KW1C en de klassieke leeromgeving bij ROC MN in beeld gebracht. Waarbij we met name verschillen in kaart hebben gebracht ten aanzien van het integraal denken en werken vanuit het beroepsperspectief.
Opdrachtgever voor de bachelorthesis is het Landelijk Expertisecentrum Beroepsonderwijs (ecbo) dat in 2009 een verkennend onderzoek heeft verricht naar onderwijsinnovaties in de vorm van hybride leeromgevingen (voorheen ‘Praktijknabij onderwijs’). Dit onderzoeksproject is gecontinueerd in de ecbo-programmering van 2010 en verder. Dit ontwerpgerichte, participatieve onderzoeksproject is verweven met het gelijknamige landelijke onderwijsinnovatie project waarvoor een subsidie vanuit het Innovatiearrangement (HPBO) is verworven, met als penvoerder het KW1C.