De Oudegracht als ontmoetingsplek: Een kwalitatieve studie naar sociale en fysieke factoren met betrekking tot ontmoetingsplekken van jongvolwassen inwoners van Utrecht
Summary
Het ontmoetgedrag van jongvolwassen inwoners uit Utrecht staat in dit onderzoek centraal. Hierbij is specifiek gekeken naar welke plekken in de openbare stedelijke ruimte gebruikt worden als ontmoetingsplekken en welke fysieke en sociale factoren van belang zijn voor een ontmoetingsplek. Op deze manier biedt dit onderzoek een integraal inzicht in ontmoetingen van jongvolwassenen.
De onderzoeksvraag die in dit onderzoek centraal staat luidt: “Hoe ziet het ontmoetgedrag van jongvolwassen inwoners van Utrecht aan de Oudegracht eruit en welke fysieke en sociale factoren spelen hierbij een rol?” De Oudegracht in Utrecht is gebruikt als casestudy. Om deze vraag te beantwoorden zijn kwalitatieve onderzoeksmethodes gehanteerd. Bewegingen en ontmoetingen in het onderzoeksgebied zijn geobserveerd en er zijn walk-along interviews afgenomen. Met zestien jongvolwassenen inwoners van Utrecht is gesproken over ontmoetingen aan de Oudegracht. Dezelfde respondenten hebben foto’s in het gebied genomen.
Jongvolwassen inwoners uit Utrecht bezoeken de binnenstad van Utrecht regelmatig en komen tijdens een bezoek aan de binnenstad meestal op de Oudegracht. Het ontmoetgedrag in dit gebied is afhankelijk van het doel van het bezoek. Wanneer er een duidelijk doel voor ogen is, zoals het doen van een boodschap, vindt het bezoek vaak plaats zonder gezelschap. Een recreatief bezoek vindt over het algemeen plaats in het gezelschap van vrienden. Het verblijven aan de Oudegracht wordt in de meeste gevallen gecombineerd met een andere activiteit of het gebruik van een nabije voorziening.
In de openbare ruimte aan de Oudegracht worden centrale en goedbereikbare plekken gebruikt als ontmoetingsplekken voor bekenden. De ruimte voor de werfkelder aan de gracht gezien als een belangrijke ontmoetingsplek wanneer men met bekenden ontmoet. Het gaat hier om plekken langs de gracht zonder terrassen waar het mogelijk is om vrij samen te komen met anderen. De nabijheid van voorzieningen waarvan gebruik gemaakt kan worden tijdens het verblijf is belangrijk voor een ontmoetingsplek. De jongvolwassenen ontmoeten onbekenden op plekken waar men tot stilstand komt, zoals in een rij of op een bankje. Ontmoetingen met onbekenden blijven vluchtig en oppervlakkig.
Het ontmoetgedrag is onderhevig aan persoonlijke, sociale en fysieke factoren. Fysieke factoren van de openbare stedelijke ruimte hebben de potentie om van een omgeving een prettig verblijfsklimaat te maken waarin jongvolwassen tijd spenderen en ontmoetingen aangaan. De welwillendheid om een interactie aan te gaan met een onbekende is voornamelijk afhankelijk van sociale factoren zoals de uitstraling van onbekenden en persoonlijke factoren zoals eerdere ervaringen.