“Impact van cabaret: Een voorstellingsanalyse van de Oudejaarsconference 2019.”
Summary
In dit Bachelor Eindwerkstuk wordt onderzoek gedaan naar de impact van geëngageerd theater. Dit is theater dat een expliciete verbinding vormt met onze maatschappij. Hiervoor wordt een analyse gemaakt van de Oudejaarsconference uit 2019 van Claudia de Breij. Dit is een voorstelling die vele verwijzingen maakt naar onze samenleving en daarom past binnen dit onderzoek. De volgende hoofdvraag is gebruikt?
Welke strategieën gebruikt Claudia de Breij in haar Oudejaarsconference van 2019 om impact te maken op het publiek?
Met impact wordt een blijvende indruk in het leven van de toeschouwer bedoeld. Dit kan een idee zijn dat is geopenbaard bij een toeschouwer, een beeld zijn of een emotionele indruk. Dit wordt onderzocht middels een kwalitatieve analyse van de voorstelling met behulp van de analyse concepten consensus en focalisatie. Er zijn drie scènes uitgekozen die nauwkeurig zijn geanalyseerd.
Uit de analyse is gebleken dat De Breij twee verschillende strategieën gebruikt, namelijk het spelen met perspectief en het inspelen op het narratief van het publiek. Zo legt ze haar eigen visie in de mond van de vader terwijl ze het publiek uitnodigt om vanuit het perspectief van een kind te kijken. Haar woorden krijgen zo meer lading, omdat ze van iemand met status komen. Ook creëert ze meerdere keren een consensus, om vervolgens het narratief van haar publiek te herformuleren.
Gedurende de voorstelling sijpelt haar mening door in vrijwel alles wat ze zegt, waardoor ze haar publiek stuurt om het met haar eens te zijn. Hoewel meerdere keren expliciet wordt gezegd dat het haar mening is, wordt haar mening ook vaak impliciet getoond. Hierdoor beïnvloedt ze haar publiek en deelt ze verschillende ideeën met haar publiek.