Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorWijntuin, Dr. P.G.E.
dc.contributor.authorOort, J.L.
dc.date.accessioned2021-07-08T18:00:15Z
dc.date.available2021-07-08T18:00:15Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/39711
dc.description.abstractDoor de intelligente lockdown als gevolg van de COVID-19 pandemie in 2020 speelt een groot deel van het leven van Nederlandse gezinnen zich in de thuisomgeving af: we werken, wonen, ontspannen, verzorgen en onderwijzen onder één dak. Dit zorgt voor een samensmelting van werk en thuis. In dit kwalitatieve onderzoek zijn tien Nederlandse vrouwenkoppels geïnterviewd over hun ervaring met deze thuisisolatie, het thuiswerken en hun huishoudelijke verdeling. Het doel was ten eerste om te achterhalen hoe de vrouwen de thuisisolatie ervaren en hoe hun huishoudelijke taakverdeling er vóór en tijdens de lockdown uitziet, en ten tweede wat de rol van gender in hun huishouden is. De rol van gender wordt beschreven aan de hand van het doing gender-principe. Uit dit onderzoek blijkt dat het thuiswerken ervoor zorgt dat werk en familie moeilijk van elkaar te scheiden zijn. Het thuisscholen van jonge kinderen blijkt de grootste opgave: de vrouwen cijferen hun eigen behoeften weg en weten niet of zij hun kinderen het juiste onderwijs kunnen bieden. De vrouwen benaderen hun huishouden als een organisatie: ze delen tijd, ruimte en taken efficiënt in. De taakverdeling van de vrouwen is vaak gelijk. Zij verdelen zorgtaken, huishoudelijke taken en betaald werk gelijk tussen de partners. Toch hebben enkele koppels ook een verdeling waarbij de ene vrouw vooral werkt als kostwinner en de ander verantwoordelijk is voor huistaken. Voor de buitenwereld lijkt een deel van de taakverdelingen op doing gender, maar voor vrouwen zijn vaak praktische factoren de reden voor het uitvoeren van taken. De vrouwen geven vaak aan dat zij hun gedrag wel herkennen in maatschappelijke termen rondom masculiniteit of feminiteit, maar dat deze geen rol spelen en dat hun huishouden is gebaseerd op voorkeur, beschikbare tijd en elkaar aanvullen. Door de organisatiemetafoor kunnen de vrouwenkoppels vaak een gelijkwaardige en genderneutrale taakverdeling hanteren, ook in tijden van de coronacrisis.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent728451
dc.format.extent739766
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleHet huishouden van twee moeders in isolatie. Een kwalitatief onderzoek naar de huishoudens van vrouwenkoppels met kinderen in tijden van de COVID-19 crisis: gesprekken over de verdeling van taken en de betekenis van gender
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordspandemic, COVID-19, doing gender, lesbische huishoudens, rolpatronen, huishoudelijke taakverdeling, zorgtaken, tijd en ruimte, thuiswerken.
dc.subject.courseuuOrganisaties, verandering en management


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record