Feiten of framing? Een vergelijkende berichtanalyse naar de manier waarop (conflict)frames binnen berichtgeving over de Koerdische Kwestie aanwezig zijn
Summary
Dit onderzoek heeft als doel te analyseren op welke manier er sprake is van framing binnen berichtgeving omtrent een conflict. Dit wordt gedaan aan de hand van een casus, namelijk berichtgeving over de Koerdische kwestie in de volgende nieuwsbronnen: het Nederlandse de Volkskrant, het Koerdische Rudaw en het Turkse Hürriyet. Er is voor gekozen berichtgeving omtrent Operatie Olijftak, de situatie in Noord-Syrië, nader te bestuderen. Deze tijdsperiode loopt van januari tot en met mei 2018. Allereerst is de definitie van framing, discourse en sociale actoren besproken (Entman, 1993; Fairclough, 2003). Vervolgens werd eerder (conflict)framingonderzoek uiteengezet en een inventarisatie van (conflict)frames opgesteld. Tot slot is de geschiedenis van de Koerdische kwestie vanuit twee perspectieven beschreven, namelijk de Turkse en Koerdische.
Het literatuuronderzoek leidde uiteindelijk tot de volgende hoofdvraag: ‘‘Op welke manier is er in de berichtgeving over gebeurtenissen binnen de Koerdische kwestie sprake van framing?” Hierop aanvullend zijn de volgende deelvragen opgesteld: ‘Welke vormen van framing bestaan binnen de literatuur?’, ‘Welke frames worden binnen het corpus gebruikt?’ en ‘Wat zijn de verschillen in de berichtgeving tussen de partijen als het gaat om framing?’ Om een antwoord te kunnen formuleren op de hoofdvraag is ten eerste een inventarisatie van frames opgesteld die aan de hand van de casus, de situatie in Noord-Syrië, is getest. Het corpus bestond uit negentien artikelen afkomstig uit de Volkskrant, dertig artikelen van Rudaw en dertig artikelen gepubliceerd door Hürriyet. Vervolgens is aan de hand van zeven relevant geachte frames onderzocht op welke manier deze aanwezig waren binnen de teksten en hoe de uiting hiervan per nieuwsbron verschilde.
Uit de resultaten bleek dat zes van de zeven frames duidelijk aanwezig waren binnen het corpus, maar dat de invulling van het frame per nieuwsbron niet altijd met elkaar overeenkwam. Dit leidde tot de conclusie dat framing in berichtgeving over gebeurtenissen binnen de Koerdische kwestie per nieuwsbron een zekere mate van verschil toonde. Uit dit onderzoek blijkt dat de Volkskrant een positie binnen het conflict inneemt die meer strookt met het Koerdische perspectief dan het Turkse daar de manier van framegebruik van de Volkskrant en Rudaw voor een groot deel overeenkomt. Het framegebruik van Hürriyet wijkt hier juist zeer vanaf.