Aan de keerzijde van hulpverlening. Een studie naar beelden, grenzen en machtsverhoudingen in een AIDS hulpverleningsorganisatie in Zuid-Afrika.
Summary
Deze scriptie is een onderzoek naar oriëntalistische beeldvormingen, grenzen, machtsverhoudingen en belangen in een hulpverleningsorganisatie, die van invloed zijn op thuisgevoelens en het zelfbeeld van de lokale gemeenschap en daarmee op haar houding met betrekking tot het zich laten testen op Aids en therapietrouw. Westerse denkbeelden raken mede door de ontwikkelingshulp zodanig verankerd in de samenleving, dat zij steeds meer een basiswaarde worden in het leven van veel Zuid-Afrikanen. Dit beïnvloedt gevoelens van home en het zelfbeeld van de zwarte Zuid-Afrikaanse doelgroep van de hulpverleningsorganisatie. Belangen hierachter kunnen toegeschreven worden aan het bevestigen van westerse superioriteit en een onderlinge afhankelijkheid van hulpverleners en –ontvangers.
Ik heb met deze thesis geprobeerd het bestaan van ongelijke verhoudingen in de Aids hulpverlening in Zuid-Afrika onder de aandacht te brengen en hiermee te laten zien dat ontwikkelingshulp beïnvloed wordt door bepaalde ideeën, stereotypen en achterliggende belangen.