De Beeldenstorm rondom het Klimaatakkoord - Een exploratief onderzoek naar metafoorgebruik over het ‘super wicked problem’ klimaatverandering door fractievoorzitters in de Tweede Kamerdebatten rondom het Klimaatakkoord (2018/2019)
Summary
In dit onderzoek is gekeken naar de ‘beeldenstorm’ die er door middel van het metafoorgebruik door fractievoorzitters van politieke partijen uit de Tweede Kamer tijdens de debatten rondom het Klimaatakkoord (2018/2019) is ontstaan. Daarbij was het belangrijkste doel om inzicht te krijgen in de wijze waarop de politieke partijen door middel van metafoorgebruik een beeld vormden rondom het ‘super wicked problem’ van klimaatverandering. Aangezien het onderzoek daarbij werd uitgevoerd terwijl het officiële Klimaatakkoord nog niet gesloten was, nam het onderzoek een exploratief perspectief in.
Het onderzoek is met behulp van de leidende concepten super wicked problem en [conceptuele] metaforen op twee aspecten van het probleem ingegaan. Door het probleem van klimaatverandering vanuit de wetenschappelijke literatuur als een super wicked problem te beschouwen, kon allereerst de ontwikkeling van klimaatverandering in de wetenschappelijke literatuur worden getoond. Door naast de opvattingen rondom de wetenschappelijke consensus rondom het probleem ook in te gaan op de [conceptuele] metafoor als een manier om deze opvattingen te kunnen doorgronden, bleek daarnaast dat metaforen in de politiek zowel als een bewust communicatiemiddel, maar ook als onderdeel van het dagelijks taalgebruik, kunnen worden ingezet. De metafoor bleek daarin bepaalde aspecten van een concept te kunnen benadrukken, terwijl andere aspecten juist werden verborgen (‘hiding and high-lighting’). Door het opstellen van onderliggende conceptuele metaforen, waarbij het ene concept gestructureerd wordt door middel van het andere concept, kon daarbij systematiek in deze functie van metafoorgebruik worden gebracht.
Concreet konden deze theoretische inzichten worden toegepast door het metafoorgebruik van vier Tweede Kamerdebatten rondom het Klimaatakkoord (2018/2019) te analyseren. Allereerst werd een descriptieve analyse gedaan van het metafoorgebruik door alle twaalf aanwezige politieke partijen tijdens deze vier debatten. Daaruit bleek dat er in de 1.186 metaforen die er werden geïdentificeerd, veel nieuwe woorden rondom ‘klimaat’ werden geopperd, waarbij de coalitie voornamelijk woorden met positieve connotaties opbracht en de oppositie juist woorden met negatieve connotaties. Deze negatieve insteek ging niet over klimaatverandering zelf, maar over het Klimaatakkoord en de coalitie. Tot slot werden de nieuw geïntroduceerde metaforische concepten ook niet overgenomen of herhaald door andere politieke partijen, waardoor er als het ware een ‘beeldenstorm’ aan verschillende opinies over het Klimaatakkoord ontstond.