Een bijdrage aan het Nieuwe Racisme? Representaties van de zwarte gemeenschap in The People V. O.J. Simpson: American Crime Story
Summary
Vanuit een maatschappelijk perspectief kunnen negatieve mediarepresentaties van minderheidsgroeperingen problematisch zijn, omdat ze bijdragen aan de onderdrukking (Crue, 2003) en marginalisatie van minderheidsgroeperingen (Shadid, 2005). Daarom is het van belang om representaties in mediateksten te analyseren, want hoe meer (negatieve) beelden er op televisie zijn, hoe sneller kijkers dit beeld oppikken en een stereotype creëren (Dong & Murillo, 2007), wat ongunstige en negatieve houdingen tegenover minderheidsgroeperingen kunnen veroorzaken (Fujioka, 1999).
Hall (1997) beweert dat er traceringen van stereotypen uit de slavernijtijden te vinden zijn in de hedendaagse mediarepresentaties van zwarte Amerikanen. Dit wordt onderzocht door middel van een critical discourse analysis van Fairclough (1995), waarmee acht fragmenten uit vier afleveringen uit de televisieserie The People v. O.J. Simspon: American Crime Story geanalyseerd, waardoor de volgende onderzoeksvraag beantwoord kon worden: Hoe wordt de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten gerepresenteerd in de Netflix-serie The People v. O.J. Simpson: American Crime Story?
Uit de discoursanalyse is gebleken dat het discours rondom de zwarte gemeenschap regelmatig negatief is, aangezien zwarten vooral aan de hand van negatieve stereotyperingen worden gerepresenteerd. Veelvoorkomende thema’s in de serie, zoals slavernij, criminaliteit en geweld, komen in meerdere fragmenten naar voren als de zwarte gemeenschap ter sprake komt.
Enerzijds biedt dit onderzoek, in wetenschappelijk belang, een inzicht hoe media nieuw racisme kunnen incorporeren (Siapera, 2010; Van Dijk, 2000), omdat de serie ook traceringen van een verouderd, racistisch, stereotyperend figuur (Toms) heeft geïncorporeerd (Hall, 1997). Hierdoor is er aangetoond dat traceringen van dit soort figuren nog steeds op subtiele wijzen kunnen voortleven in moderne media, waarmee de bewering van Hall (1997) bevestigd wordt.
Anderzijds dragen de gevonden traceringen van het figuur niet bij aan het nieuwe racisme (Siapera, 2010; Van Dijk, 2000), omdat zwarte stereotyperingen in de serie niet uitsluitend ingezet worden om de zwarte gemeenschap negatief te representeren, maar om het raciale debat rondom O.J. Simspon’s verhoor op reële wijze te belichten, aangezien zwarte stereotyperingen toentertijd een belangrijk deel van de sociale kwestie vormden. Ook dragen de negatieve representaties van de zwarte gemeenschap in de serie, in een bredere, historische context, ook niet bij aan de instandhouding van een racistisch regime van representatie (Hall, 1997; Siapera, 2010).