De sleutel tot succesvol samenwerken. Een kwalitatief onderzoek naar het verloop van een inter-organisatorische samenwerking voorafgaand aan La Vuelta Holanda 2020 in Breda.
Summary
In dit onderzoek wordt het verloop van een inter-organisatorische samenwerking bestudeerd om te kunnen bijdragen aan maatschappelijke opbrengsten en het verzamelen van kennis rondom sportevenementen. Onderzoek naar inter-organisatorische samenwerking in de sportcontext, heeft namelijk nog maar beperkt aandacht gekregen in de wetenschappelijke literatuur (Babiak, 2007). Om het verloop van een inter-organisatorische samenwerking te onderzoeken is gekozen voor het conceptuele kader van Oliver (1990). Er worden in dit kader zes motieven beschreven die laten zien welke redenen organisaties hebben om een inter-organisatorische samenwerking aan te gaan. Daarnaast wordt in dit onderzoek gebruik gemaakt van de theoretische inzichten van Kouwenhoven (1993), die in zijn model ten eerste primaire en secundaire startvoorwaarden benoemd voor het ontstaan van samenwerkingen. Ten tweede worden door Kouwenhoven procesvoorwaarden beschreven die kunnen bijdragen aan het succesvol functioneren van een inter-organisatorische samenwerking.
De inter-organisatorische samenwerking betreft een side-event dat georganiseerd zou worden in aanloop naar het sportevenement La Vuelta Holanda en zou plaatsvinden in de gemeente Breda. Er zijn bij dit side-event vijf publieke organisaties en een private organisatie betrokken en zij vormen met elkaar de inter-organisatorische samenwerking. Met de personen die namens de betrokken organisaties aan deze inter-organisatorische samenwerking hebben deelgenomen zijn semi-gestructureerde interviews afgenomen voor de dataverzameling. Daarnaast zijn voor dit onderzoek meerdere wetenschappelijke artikelen en beleidsdocumenten geanalyseerd.
De resultaten van het onderzoek geven inzicht in de manier waarop het verloop van een inter-organisatorische samenwerking wordt beïnvloed vanuit de motieven van organisaties, kenmerken van het organisatienetwerk en factoren in de omgeving. Daarnaast worden de leerervaringen van de betrokken organisaties over het verloop van deze inter-organisatorische samenwerking gedeeld en verwachtingen voor toekomstige samenwerking besproken. Op basis van de bevindingen volgen suggesties voor toekomstig wetenschappelijk sportonderzoek en aanbevelingen voor het praktische werkveld rondom sportevenementen.