Beroep en beroepsstatus van vrouwen in de negentiende eeuw; Een analyse van beroepstitels van vrouwen bij het huwelijk, Zeeland, 1851-1915
Summary
Gedurende de industrialisatie in Nederland namen economische activiteiten in de samenleving toe. In Zeeland was dit ook het geval. Maar zorgde dit ook voor meer werkgelegenheid voor vrouwen? Het textielmodel voorspelt een toename van het arbeidsmarktparticipatie cijfer onder vrouwen door de toenemende vraag naar goedkope arbeidskrachten in fabrieken. Theorieën over veranderende normen en waarden binnen verschillende sociale klassen stellen dat de arbeidsmarktdeelname afnam omdat er een bourgeois familiewaarde opkwam onder de voornamelijk hogere klassen. Vrouwenwerk zou not done zijn omdat het voor vrouwen niet nodig was bij te dragen aan het gezinsinkomen. De theorieën zijn getoetst met data van Zeeland. Als de vrouwen werkten, wat beïnvloedt dan hun beroepsstatus? Verwacht wordt dat de sociale afkomst en de proportie van protestanten invloed uitoefenen op de beroepsstatus van vrouw.
De kans dat vrouwen een baan hadden in Zeeland (1851-1915) wordt niet positief beïnvloedt door stedelijkheid. De sociale afkomst hangt significant negatief samen met de kans op een baan. De theorieën over veranderende waarden en normen lijken hiermee bevestigd. De beroepsstatus van vrouwen wordt niet beïnvloed door afkomst of de proportie van protestanten in Zeeland.