Attitude, kwaliteit van peerfeedback en leereffect na peerassessmenttraining over stijl bij basisschoolleerlingen
Summary
Peerfeedback is feedback die gegeven wordt door gelijkgestemden. In het basisonderwijs is er nog weinig onderzoek verricht naar peerfeedback. In dit artikel wordt getracht antwoord te krijgen op de vraag of een training over feedbackstijlen invloed heeft op de peerfeedback die basisschoolkinderen elkaar geven.
De effecten van de training zijn gemeten op (1) de kwaliteit van de peerfeedback, (2) de attitude jegens peerfeedback en (3) op het uiteindelijke leereffect van de schrijfopdracht. Het is een schrijfopdracht voor groep 7 en 8 van BS Meuleveld uit Horst geweest, waar 115 leerlingen, tussen de 10 en 12 jaar, aan deelgenomen hebben.
Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat peerfeedback zorgt voor een beter leerresultaat bij leerlingen van de basisschool en dat bij groep 7 de training gezorgd heeft voor een beter gebruik van de exploratieve feedbackstijl, dit verschil is ook significant, t(46) = -2.45, p = .02. Hieruit kan geconcludeerd worden dat peerfeedback een positief effect heeft op basisschoolleerlingen om van de peerfeedback te leren en dat een training over feedbackstijlen invloed heeft op de kwaliteit van de peerfeedback.